Sosiale medier mot ensomhet

Sosiale medier mot ensomhet

Telenor og Røde Kors vil ha eldre på nett, og lanserer en guide om sosiale medier. Guilden er myntet på seniorene.

Ifølge en undersøkelse som Respons Analyse har utført for Telenor er det svært få nordmenn over 65 år som er aktive i sosiale medier. Hele 70 prosent oppgir i undersøkelsen at de ikke bruker sosiale medier i det hele tatt.

Nå vil Telenor i samarbeid med Røde Kors hjelpe de endre til å bli mer sosiale på nett, og mener deltakelsen kan bidra til å redusere ensomheten som mange eldre sliter med.

- Vi mener alle godt voksne mennesker kan ha godt å være sosiale på nett iblant. Det å bli mer fortrolig med sosiale medier kan gjøre det lettere å holde kontakten med venner og kjære, selv når det ikke er mulig å være fysisk til stede, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge i en pressemelding.

Mange sitter alene

Av seniorer mellom 65 og 85 år er det rundt 27 prosent som forteller at de sitter mye alene, og ønsker de hadde mer kontakt med familie og venner.

- For mange eldre er ensomhet en påkjenning. Å hjelpe godt voksne til å bli mer komfortable med sosiale medier kan være et effektivt tiltak i kampen mot ensomheten. Teknologien kan gjøre det lettere å holde kontakten med familie og venner, sier Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Av de eldre som faktisk er på plass i sosiale medier, er nettopp det å holde kontakten med sine kjære som er hovedformålet, og teorien er at sosial kontakt, om ikke en fullverdig erstatning for besøk og nærkontakt, kan bidra til å gjøre hverdagen litt bedre.

Minsker generasjonskløften

Sosiale medier kan også bidra i positiv retning til å minske den teknologiske generasjonskløften, og Havnelid tror kunnskap og tilstedeværelse på internett og i sosiale medier er en god vei å gå.

Kanskje kan bestemor og barnebarnet endelig få noe de begge kan relatere til og prate om også.

- Vi håper at dagens barnebarn vil hjelpe oss å lære opp besteforeldregenerasjonen på nett. Er det noen som virkelig har peiling på å være sosiale på digitale flater så er det dem, avslutter Svendsen.

Guiden er lagt ut på nett, så det er bare å laste ned, skrive ut og stikke borom bestemor. Mer informasjon kan også finnes på Telenor Online.

Se video: Seniorguide til sosiale medier

Les om:

Sosiale Medier