ENGASJERTE GRÜNDERE: Stefan Sveen og Morten Pedersen har nå arbeidet med å utvikle Exselo Desktop i to år og har store vyer for programkonseptet.

ENGASJERTE GRÜNDERE: Stefan Sveen og Morten Pedersen har nå arbeidet med å utvikle Exselo Desktop i to år og har store vyer for programkonseptet.

Norske Exselo begynner å bli modent

To år etter oppstarten er Exselo-gründerne klare med moden versjon av sitt søke- og samhandlingsverktøy – og har supplert med Mac-versjon.

Exselo Desktop er navnet på et norskutviklet programvareprodukt som de norske gründerne nå vil prøve å skape mer blest om, spesielt i bedriftsmarkedet – på global basis.

– Exselo Desktop er et produkt som øker produktivitet, samarbeid og samhandling i bedriftene, forklarer Stefan Sveen, som startet firmaet Exselo for to år siden sammen med Morten Pedersen.

Begge har et par tiårs erfaring fra norsk it-bransje, og det er spesielt kunnskap innen sikkerhets- og søketeknologi de har bragt med seg inn i firmaet. Dette har gitt Exselo Desktop et konkurransefortrinn, hevder de.

Windows-versjonen er nylig lagt ut i 2.0-versjon – vi har så smått prøvd 2.0.4 – samtidig som det også er lansert en betaversjon av Exselo Desktop for Mac.

Arven etter Google Desktop

Det er ambisiøse gründere vi snakker om. I en samtale med Computerworld forteller de at de ønsker å ta opp arven etter Google Desktop – intet mindre. Og de er beredt på å tråkke store aktører på tærne, fra Microsoft, Google og Facebook til leverandører av søkeverktøy som X1, Copernic og Lookeen.

Google Desktop var en programløsning med fokus på informasjonssøk som Google besluttet å legge ned høsten 2011. Exselo-gründerne sier de har videreutviklet konseptet betydelig, for eksempel med mulighet til å søke på data lagret i skytjenester.

Det er den Java-baserte søkemotoren Elasticsearch som ligger i bunnen av systemet, som Exselo også har integrert mot Microsoft Outlook, og som gir mye mer effektivt søk enn Outlook greier seg. En norsk bedriftskunde som kjører denne løsningen sier det er det beste søkeverktøyet vedkommende noen gang har kjørt – svært responsivt med rask sortering og effektiv filtrering.

SAMHANDLING: Exselo Desktop byr blant annet på en effektiv chat-funksjon og annen samarbeidsfunksjonalitet.
SAMHANDLING: Exselo Desktop byr blant annet på en effektiv chat-funksjon og annen samarbeidsfunksjonalitet.

Krypterte søk hos kollegene

Den viktigste funksjonen er imidlertid muligheten for å søke på datamaskinene til kollegene og å la kolleger få lov å søke på ens egen maskin. Vel å merke på en slik måte at alle er innforståtte med hva som deles og at delingen skjer på en svært sikker måte.

– Som bruker må man selv bestemme hva som skal deles og med hvem, sier Sveen.

Exselo Desktop benytter kryptert peer-to-peer-kommunikasjon, der TCP (Transmission Control Protocol), den kjente kjerneprotokollen i internett-kommunikasjon, er byttet ut med UDP (User Datagram Protocol), som gir raskere informasjonsutveksling og som vanligvis benyttes i sanntidskommunkasjon av audio og video.

Trafikken blir kryptert i to lag, med 128-bits AES-kryptering i det ytre laget og 4096-bits PGP-kryptering i det indre lag. Nøkkelen for PGP-kryptering – Pretty Good Privacy – forlater aldri brukerens maskin.

– Dette gjør brukerne i stand til å kommunisere effektivt mellom nettverkssoner på en svært sikker måte, sier Sveen.

Gratis – og betalt

I utgangspunktet Exselo Desktop gratis programvare som enhver Windows- og Mac-bruker kan laste ned på sin datamaskin.

– Pengene kommer når en bedrift finner ut at den ønsker bedre kontroll på hvem som får kommunisere med hvem, hvem som får dele informasjon med hvem og så videre. Da kommer det en liten lisens inn i bildet som er inntektsgrunnlaget vårt, forklarer Sveen, som garanterer at gratisbrukerne ikke vil bli plaget med annonser i brukergrensesnittet.

Exselo har allerede nå over 100 brukere globalt, og flere norske bedrifter er allerede betalende Exselo-kunder, uten noen form for markedsføring.

Hva betyr navnet?

Når man har en ide om å utvikle og markedsføre programvare globalt, må man naturligvis finne på et godt produktnavn som fungerer i alle markeder. Ideen bak Exselo? En enkel, men effektiv forkortelse av begrepet Executable Search Logic – altså Exselo.

I møtet med Computerworld kom det tydelig frem at de to gründerne er stolt av produktnavnet – og enda mer av produktet de har frembragt. De prater fort og mye, og bare en brøkdel av det de hadde på hjertet om Exselo Desktop, har fått plass her.

I sine it-karrierer har de egentlig aldri arbeidet sammen før de startet Exselo-firmaet i Oslo for to år siden. Men under oppveksten i Nord-Norge var de barndomskamerater allerede fra fireårs-alderen, så de har kjent hverandre lenge og samarbeider godt. I sine respektive karriereveier har de vært innom flere kjente firmaer som Veritas, Capgemini, Comperio, Computas, Evry, Politiets datatjeneste, Workzone, Whitebird og andre.

De som ønsker å ta en titt på Exselo Desktop, kan laste ned programvaren gratis fra exselo.com/download.

Les om:

Utvikling