Foto: Apple
Foto: Apple

Spådom 2023: Apple åpner mer opp

Får Vipps endelig tilgang til NFC, og Epic gjenåpne sin egen InAppStore?

Publisert

EUs nye lovverk kan føre til dramatiske endringer for Apple. Men hvordan vil dette arte seg i praksis?

Bakgrunnen er den nye loven Digital Markets Act som vil tre i kraft 2024. Mer kraft skal tilflyte forbrukeren til fordel (ulempe?) for plattformene. Det kan bety at vi vil komme til å se en iPhone der aktører som Vipps kan få fri tilgang til NFC-modulen for trådløs betaling, eller at Epic Games både kan lansere sin egen AppStore - og at Apple må åpne for sideloading - samt fritt ta betalt for in app-kjøp uten å måtte betale "Apple-skatten".

Nå vet vi at USB-C uansett kommer til iPhone, takket være samme EU - dersom altså ikke Apple tar en spansk en og dropper ladeplugg i sin helhet.

Men en helt åpen iPhone kan muligens være noe som bare blir tilgjengelig innen EUs økonomiske sfære. Vil Apple være brydd med forskjellige SKUs verden over, eller satser man på å løse dette med programvare?

For det er slett ikke sikkert at tilpasninger til EU-legislasjon gjør at man vil tilby den samme graden av friheten for resten av verden. Og heller ikke muligheten ved å åpne for andre betalingstilbydere har hindret selskapet i å innkreve et "behandlingsgebyr" for transaksjonene. Det koster å drifte verdens mest suksessrike AppStore, og ett sted vil den kostnaden lande til slutt.

Via Bloomberg