BIM: 3D-visning av bygningsinformasjon (Foto: Rendra)
BIM: 3D-visning av bygningsinformasjon (Foto: Rendra)

Norsk samhandlingsverktøy for byggebransjen

3D-verktøy for openBIM nå også klar for IPad.

Publisert Sist oppdatert

I byggebransjen er husene nå mer enn bare tegninger, de er også informasjon.

BIM er forkortelsen for bygningsinformasjonsmodell, og er en database med grafisk frontend som viser informasjonen bak de ulike komponentene som inngår i en bygning. Dette gjelder alt fra brukerbehov, til utstyr, til bærekonstruksjon og vegger, og helt ned til dørhåndtaket, men også lydegenskapene til døren som dørhåndtaket tilhører.

2D-3D-4D

BIM-informasjonen fremvises ofte tredimensjonalt, i hvert fall hva angår bygningsdeler som inngår i det fysiske byggeriet. Som en bjelke. BIM-modellen inngår gjerne både i planleggingen, gjennomføringen samt påfølgende drift og vedlikehold av byggverkene.

Og for å vise denne informasjonen grafisk på tvers av proprietære løsninger og formater benyttes ofte IFC eller openBIM som visnings- og utvekslingsformat. 

Rendra

Norske Rendra har utarbeidet en løsningen for bygningsinformasjonsmodellen både hva gjelder fremvisning av 3D-modeller på tvers av ulike tekniske fagmiljøer og også en modul for FDV og oppfølging av utførelse. Snart ser vi vel snekkeren med VR-briller, også?

Løsningen finnes allerede i nettbasert form, men har nå også kommet som en app for Ipad. Du kan laste ned Rendra O for iPad fra App Store her

Les mer om Rendra her. Sjekk ut en demonstrasjonsvideo nedenfor.