FAKSIMILE: Slik presenterer fotograf Mathieu Stern sitt 3D-optikkprosjekt på bloggen sin.
FAKSIMILE: Slik presenterer fotograf Mathieu Stern sitt 3D-optikkprosjekt på bloggen sin.

3D-printere kan også lage objektiver

En fransk fotograf uten kunnskap om 3D-utskriftsteknologi har nå greid å «skrive ut» sitt eget objektiv.

Den franske fotografen Mathieu Stern har – med litt bistand fra en ekspert på 3D-utskriftsteknologi – skrevet ut sitt eget objektiv på en 3D-skriver.

Objektivet er nok av ganske enkel konstruksjon og med bare ett glasselement. Men like fullt kvalifiserer det til å bli betegnet som et 135 mm-objektiv med lysstyrke f/1,8. Og det er testet på et fullformatkamera fra Sony med overraskende god bildekvalitet. I hvert fall i sentrum av bildet.

Moro å eksperimentere

På bloggen sin har Mathieu Stern lagt ut en YouTube-video om prosjektet. Der fremgår det at Stern lenge har hatt en forkjærlighet for gammel optikk, og at han dessuten synes det er moro å eksperimentere med billige objektiver.

3D-SKRIVER: Dremel er et kjent merkenavn på 3D-printermarkedet. (Foto: Dremel)
3D-SKRIVER: Dremel er et kjent merkenavn på 3D-printermarkedet. (Foto: Dremel)

Han vedgår at han aldri har greid å lære seg kunsten med å designe 3D-modeller på datamaskin, slik for eksempel en del Photoshop-brukere er blitt dyktige til. Likevel har han hatt et brennende ønske om å prøve å printe ut et 3D-objektiv fra en 3D-printer.

Siden han ikke hadde muligheter til å finansiere et dyrt prosjekt, var han avhengig av å finne en villig samarbeidspartner i 3D-printbransjen. Og det fant han i det franske firmaet Fabulous, der teamet var med på å designe en prototyp av objektivet og til slutt «skrive det ut».

Videoen som Stern har lagt ut, tyder på at 3D-printingen ikke omfatter selve glasselementet i objektivet, bare resten, inklusive fokuseringselementene.

Overraskende bra

Objektivfatningen ble designet til å passe på et fullformat Sony a7 II-kamera – eller til et objektivadapter til kameraet – og bildeserien som fotografen har lagt ut på sin blogg, dokumenterer at det fungerer overraskende bra. Det er kanskje ikke et objektiv vi ville ha valgt å bruke til daglig, men sikkert kunne ha brukt i nødsfall.

3D-print på full fart inn i hverdagen

Men mye skjer innenfor 3D-utskriftsteknologien. Også i norsk skole blir elevene nå forberedt på en fremtid der 3D-utskriftsteknologi vil være en del av hverdagen.

3D I SKOLEN: Interesserte lærere ved Hundsund ungdomsskole får innføring i 3D-utskriftsteknologi. (Foto: Toralv Østvang)

Tidligere i høst ble Hundsund ungdomsskole i Bærum innlemmet i et stort globalt prosjekt som HP driver der 3D-teknologi står sentralt. Prosjektet kalles «Reinvent the Classroom». 

Nedenfor kan du se YouTube-videoen som Mathieu Stern har lagt ut om sitt 3D-prosjekt.