Kraftig vekst for 3D-printing

Industrielle anvendelser fører an, men kommer til å bli slått av medisin.

Publisert Sist oppdatert

Det er markedsanalyseselskapet IDC som har kikket i krystallkulen på markedet for 3D-printing i Vest-Europa framover. I rapporten «Halvårlig investeringsguide for 3D-printing» har IDC nå pekt ut 3D-printing som et område med kraftig vekst.

Ifølge tallene til IDC kommer 3D-printing i snitt til å vokse med 29,6 prosent i året i perioden 2015 til 2019 (CAGR). Det betyr at markedet som i 2015 var på slett ikke ubetydelige 2,6 milliarder dollar, skal vokset til 7,2 milliarder dollar i løpet av 2019.

Markedene som leder

Det er markedssegmentet «diskret produksjon», altså fremstilling av hele produkter som lett kan identifiseres, i motsetning til produksjon av råvarer eller deler, som leder utviklingen for 3D-printing i Vest-Europa. Dette segmentet sto for 33 prosent av den totale omsetningen av 3D-printere i 2015, og IDC spår en årlig gjennomsnittlig vekst på 23 prosent fram til 2019 for dette området.

De største markedene innenfor diskret produksjon er fly- og bilfabrikantene.

«Helsesektoren vokser også signifikant, med en samlet gjennomsnittlig vekstrate per år på 46 prosent i perioden. Prognosene våre tilsier at dette området når 33 prosent av det totale 3D-printingmarkedet i 2019, og dermed vil overta for diskret produksjon som det største vertikale markedet», sa Carla La Croce i IDC.

Andre vekstområder

Det er ikke bare produksjon og helse som ser nytten i 3D-printing.

«Tannhelse har også sett et svært stort opptak av 3D-printing, med konstant vekst. I tillegg har mulighetene åpnet seg for byggebransjen og sluttbrukermarkedet. Interessen for denne teknologien er økende, og introduksjon av 3D-printing er en revolusjon for mange. Likevel, bruken av denne teknologien er prissensitiv, slik at alle leverandører må vurdere nøye hvordan de nærmer seg sine markeder», sa La Croce.

Masse-spesialbygging

«3D-printing har potensialet til å utvide produksjonsindustrien, flytte distribusjonen mer lokalt, realisere produksjon etter behov, noe som reduserer unødvendige lagre og transportkostnader», sa Julio Vial i IDC.

Han la til at denne teknologien åpner for masse-spesialbygging av produkter, der forskjellige produkter printes samtidig som kostnaden reduseres og overskuddsmateriell resirkuleres. Vekten på produktene kan reduseres og færre verktøy blir nødvendige, fordi 3D-printere kan erstatte noen av dem, mener Vial.

Derfor mener IDC at denne teknologien vil få stor vekst framover. Selv om kommende markeder kanskje kommer til å ha de største vekstratene, mener selskapet at Asia, USA og Vest-Europa til sammen kommer til å stå for 70 prosent av omsetningen av 3D-printere i 2019.