(Illustrasjonsfoto)
(Illustrasjonsfoto)

Ice løfter Alcatel-Lucent i Norge

Alcatel-Lucent får en kraftig opptur i Norge takket være sin kompetanse på 4G LTE-nett som førte til avtalen med Ice kombinert med økte VDSL-leveranser til Telenor.​

Publisert Sist oppdatert

Alcatel-Lucent har aldri vært stor i Norge som leverandør til mobiloperatørene, men nå seiler de opp med sin storavtale med Ice for å bygge Norges tredje mobilnett – det første rene 4G-nettet.

4G-kompetansen avgjorde

- Dette betyr både kraftig økt omsetning og flere arbeidsplasser. Alcatel-Lucent har i vår del av verden hatt vansker med å komme opp i konkurransen på 2G og 3G-mobilnett. Der har det vært Ericsson, Nokia Networks og Huawei som har stukket avgårde med de store kontraktene. Men på 4G LTE har vi markert oss ikke minst med vellykkete leveranser i USA til de to største der – Verizon og AT&T, sier lederen for Alcatel Lucent i Norge, Bjørn Rydland.

Kraftig omsetningsøkning

Som kjent har dette ført til Alcatel Lucent nå seiler opp som den nest største leverandøren på mobilnett i Norge – etter Huawei som har hovedkontrakten med både Telenor og Teliasonera-Netcom. Som kjent skal Ice bygge et rendyrket 4G-nett med IP-tale – Volte.

Nettopp dette er det Alcatel-Lucent har vist seg svært konkurransedyktig på spesielt via leveransene i USA. Ice har da også vist til denne kompetansen som sammen med pris var utslagsgivende for valget som også på sikt omfatter Sverige og Danmark.

Bjørn Rydland i Alcatel-Lucent gleder seg over kraftig vekst framover i Norge.
Bjørn Rydland i Alcatel-Lucent gleder seg over kraftig vekst framover i Norge.

Målt i nasjonal omsetning i Norge la Alcatel-Lucent i Norge på vel 500 millioner i omsetning i 2002-2003, men har siden ligget på 250-300 millioner årlig. Rydland vil ikke estimere noe konkret tall, men antyder at det betydelig økning i omsetningen i en periode. 

Alcatel-Lucent vil dra både på egen norsk ekspertise og også hente inn kompetanse fra den internasjonale organisasjonen. Leveransen til Ice består av tre deler: radioaksess-nett, IP-teknologien og Core-nettet. På de to siste områdene har Alcatel-Lucent i Norge stor kompetanse mens de vil dra nytte av konsernstøtte på radiodelen.

- Denne kontrakten løfter selvsagt den lokale kompetansen og vil føre til nyansettelser. Ettersom vi har solgt ut Enterprise-delen er det noe usikkert hva det vil føre til i total arbeidsstokk i Norge. Under byggingen må vi selvsagt leie inn installasjonsfirmaer. På lang sikt er det snakk om tjenesteleveranser som krever lokal oppfølging fra oss. men uten tvil løfter Ice-kontrakten det norske selskapet.

Også VDSL

Alcatel-Lucent har lenge hatt betydelige xDSL-leveranser til Telenor. I det siste har Telenor varslet økt satsing på høyhastighets VDSL til omlag 250 000 husstander.

- DSL og kobbernettet er ikke dødt. Vi leverer høyhastighetsnett både på fiber (GPON) og på VDSL og ser også muligheter for vekst i dette segmentet, sier Rydland.