USB-C: One port to rule them all (Foto: Apple)
USB-C: One port to rule them all (Foto: Apple)

Smidigere USB-C-overgang

Det gjelder å ha gode forbindelser, spesielt med USB-C. For å lette på investeringskostnadene gir Apple rabatt ut året både på adaptere og faktisk også på 4K- og 5K-skjerm.

Publisert Sist oppdatert

Det er viktig å snu i tide. Apple gjør nå overgangen til USB-C smidigere for nye MacBook Pro-kunder ved å gi rabatt på adaptere ut året.

Apple strekker seg faktisk så langt som å gjøre det samme for de flunkende nye 4K- og 5K-skjermene som selskapet har utviklet sammen med LG.

USB-C

USB-C kontakten, som Apple var med på å utvikle, er ikke ny - hverken for pc- og mobil-markedet eller for Apple. For Apple begynte det med superslanke MacBook, som faktisk kun har én eneste slik inn/utgang for alt fra strøm til eksterne enheter som harddisker, skjerm og liknende. 

Men muligens var publikum noe mer tilgivende da MacBook  ble lansert, ettersom maskinen helt tydelig var bygget for lavest mulig vekt, i tillegg til at det fantes tradisjonelle MacBook Pro-modeller på markedet samtidig.

Med nye MacBook Pro derimot er det full krig.

Early adapters?

Nye MacBook Pro har hele fire slike USB-C-kontakter (to for den rimeligste tretten-tommeren uten Touch Bar), men ingen tradisjonelle USB-A-kontakter. De nye maskinene bruker Thunderbolt 3-protokollen (over USB-C) som gir markedets raskeste båndbredde for personlige datamaskiner, men hva hjelper vel det når du sitter på investeringer i eldre USB 2 / USB 3-utstyr? Eller FireWire? Eller Ethernet? Eller… Listen fortsetter.

Tilbakefallsordningen Apple tilbyr i dette «aluminiumsgrå skiftet» er adaptere, men som man samtidig  vet å ta seg betalt for. USB-C ble imidlertid utviklet for å være en åpen standard, slik at det ikke er nødvendig å betale lisens for å tilby slike produkter, ulikt for eksempel MFI-ordningen for Lightning-ledninger til iOS-produkter. 

Men tregheten i markedet har ikke bydd på noen overflod for dem som under tvil fremdeles kan kalles «early adopters». Så for å avhjelpe krisen tilbyr Apple nå rabatt på en rekke adaptere ut året via sine egne nettsider.

4K/5K

Det flotte er at man samtidig også tilbyr LGs nye 4K- og 5K-monitorer til sterkt rabattert pris - 4K-modellen kan fås til 5.309 kroner, mens 5K-modellen går for 10.039 kroner. For sistnevnte gir det en høyst generøs rabatt på over 3.350 kroner. 

Via Apple