4K: Kino-kvalitet på video med iPhone 7. (Foto: Apple)
4K: Kino-kvalitet på video med iPhone 7. (Foto: Apple)

4K-video med iPhone 7

Se et eksempel på ubehandlet video i 4K-oppløsning skutt på nye iPhone 7.

Publisert Sist oppdatert

Apples nye iPhone 7 og 7 Plus tar 4K-video til nye høyder. Se et eksempel her.

iPhone har hatt 4K-videoopptak siden iPhone 6, men det nye kameraet i iPhone 7 og 7 Plus er såpass mye bedre at det gjør store utslag. Den nye telefonen har et fysisk betraktelig større objektiv med seks linseelementer og ƒ/1,8 blender samt 12-megapiksler bildesensor.

I tillegg er det optisk bildestabilisering på begge modeller. Nytt er dessuten at man kan ta et 8 MP stillbilde samtidig som man filmer.

4K-videoopptak kan skje med 30 bilder i sekundet. Man kommer helt opp i 60 bilder i sekundet med litt lavere oppløsning, altså 1080p HD-video, i tillegg til sakte film på 120 bilder i sekundet med 1080p HD.

Gjennom prosessering kan også videoklipp balanseres digitalt for å jevne ut bevegelser, og for øvrig kan også støy reduseres digitalt om ønskelig. 

Hvor kan du se 4K-video? Apple har en iMac med 5K-skjerm, til eksempel. Eller så kommer en rekke nye TV-er med Ultra High Definition (UHD 4K).

Eller du kan leie storsalen på Colosseum Kino i Oslo, som har hele to 4K-projektorer (for 3D-visning).

Uredigert

Nedenfor den ganske imponerende videoen skutt av Dom Esposito for 9to5Mac. Videoen er kun klippet i Adobe Premiere, men bildene er ellers ikke digitalt bearbeidet. Bildestabiliseringen gjør nok sitt, og på enkelte klipp er det benyttet stativ.

Husk å velge 2160p (4K) under video-kvalitet om du har en skjerm med høy nok oppløsning. Alternativt kan nedlastede videoer med høyere oppløsning enn native skjermoppløsning spilles av i fullskjerm-modus med QuickTime Player for deretter å velge Actual Size.