4K ELLER UHD: Dagens iPhone-modeller - her iPhone SE - kan ta opp 4K-video med 30 bps. På iPhone 7 er 4K-videofrekvensen doblet til 60 bps, ifølge ryktene. (Foto: Toralv Østvang)
4K ELLER UHD: Dagens iPhone-modeller - her iPhone SE - kan ta opp 4K-video med 30 bps. På iPhone 7 er 4K-videofrekvensen doblet til 60 bps, ifølge ryktene. (Foto: Toralv Østvang)

Heftig 4K-rykte om iPhone 7

RYKTE: iPhone 7 skal kunne ta opp video i 4K-format med hele 60 bilderuter i sekundet. Det er det ingen annen mobil som kan.

I innspurten før Apples lansering av ny iPhone-generasjon onsdag 7. september er det dukket opp et nytt, hett rykte om videoegenskapene.

60 bilder i sekundet

Essensen i det nye ryktet er at den ventede iPhone 7 skal kunne ta opp video i 4K-format med hele 60 bilderuter i sekundet.

Dagens iPhone 6s, 6s Plus og SE kan ta opp 4K-video, men bare med en standardrate på 30 bilderuter i sekundet. Dette er maks bilderate for 4K-videoopptak på mobilmarkedet, og det er også mange avanserte systemkameraer som har denne grensen, for eksempel Sony a6300, et kamera som har fått mye skryt for sin videokvalitet.

Å heve grensen til 60 bilderuter i sekundet innebærer normalt at man får videoopptak som ser bedre ut, med jevne og fine bevegelser uten antydning til rykking og hakking.

Dagens iPhone-modeller, som for eksempel iPhone SE, har fire innstillinger på opptaksfrekvens og -format. Det heftigste er 4K-video med 30 bps.

Dernest kommer 1080p HD – altså det vi gjerne kaller Full HD eller UHD – med 60 bps. Mange mener at man får bedre opptak med Full HD på 60 bps enn med 4K på 30 bps, nettopp fordi «videoflyten» oppleves som bedre.

Man kan også velge 1080p HD med 30 bps og 720p HD med samme frekvens.

Rykte fra Vietnam

Ryktet som nå er kommet nettstedet 9TO5Mac for øre, stammer fra et vietnamesisk nettsted som skriver om Apple-produkter. En skribent der hevder å ha prøvd en iPhone 7 forut for lanseringen 7. september og hevder at mobilen altså kan ta opp video i 4K med hele 60 bps.

Påstanden gjelder til og med den vanlige iPhone 7-modellen med 4,7-tommers skjerm, ikke den større Plus-modellen med 5,5-tommers skjer. Det er denne som er ventet å få dobbeltobjektiv og mer avanserte kamerafunksjoner enn den vanlige modellen.

9TO5Mac skriver at ryktet må tas med en stor klype salt, ikke minst fordi artikkelen ikke ledsages av bilder som dokumenterer påstandene.

Det er imidlertid et faktum at Vietnam har vært arnested for viktige Apple-rykter tidligere, ettersom Apple har hatt produksjon i landet.

Hvorfor mer lagringsplass?

Et moment som styrker troverdigheten til det nye 4K-ryktet, er at Apple angivelig vil øke den maksimale interne lagringskapasiteten på iPhone fra 128 til 256 gigabyte.

4K-videoopptak på iPhone tar mye lagringsplass. Ett minutt 4K-video med 30 bps på iPhone SE tar 375 megabyte, ifølge Apple. Går man ned til 1080p med 30 bps synker lagringsbehovet til 130 MB per minutt.

4K med 60 bps vil med andre ord stille store krav til lagringsplassen i mobilen, noe som kan være forklaringen på at Apple nå vil gi brukerne mulighet til opptil 256 GB lagringsplass på iPhone 7.

Hvis ryktene holder stikk.