MYE NYTT: Toppsjefen i AWS, Adam Selipsky hadde med seg mange nyheter da han inntok scenen på årets Reinvent-konferanse i Las Vegas.
MYE NYTT: Toppsjefen i AWS, Adam Selipsky hadde med seg mange nyheter da han inntok scenen på årets Reinvent-konferanse i Las Vegas.

AWS venter ikke på mobiloperatørene

Lanserer privat 5g-tjeneste med integrerte tjenester.

Publisert Sist oppdatert

Las Vegas: Da den nye toppsjefen Adam Selipsky inntok scenen på den tiende Reinvent-konferansen til Amazon Web Services (AWS) var det knyttet stor spenning til hva han ville si. Selskapet har hatt en eventyrlig økonomisk vekst, og inntatt en lederposisjon i det moderne it-markedet. Selipsky tok over roret tidligere i år, etter Andy Jassy.

Å gå umerkede stier, finne nye måter å forstå verden, hjelpe kunder og partnere med å skape innovative og disruptive tjenester var et gjennomgangstema i åpningstalen til den nye toppsjefen. Det til tross for at hovedtyngden av nyhetene handlet om mer av det AWS har fra før. En ny prosessor, flere instanser, bedre integrasjon av data, flere verktøy i den allerede svært velutstyrte verktøykassen til selskapet.

Privat 5g

Den store nyheten var likevel at AWS ikke venter på at operatørene skal bygge ut 5g. De vil heller la kundene etablere egne, private 5g-nett. AWS private 5g er en tjeneste der kunden identifiserer hvilket område de ønsker dekket og hvilken trafikkmengde de har behov for å håndtere. Så får kunden tilsendt maskinvare i form av radioenheter, servere og programvare som er integrert på forhånd, og konfigurerer seg selv når strømmen skrus på.

Selipsky mener dette er nødvendig for å ivareta kundenes behov for å håndtere det store antallet enheter og den enorme datamengden som følger med på lasset.

– Si hvor du skal bygge nettet, og vi sender deg alt du trenger. Det konfigureres automatisk, bare pop inn sim-kortene, og alt er koblet sammen. Best av alt, er det er ingen kost per enhet. På privat 5g blir vi en one-stop shop, med pay as you go prismodell, sa Selipsky under åpningstalen på tirsdag.

Det er i prinsippet to måter en bedrift, en etat eller for den saks skyld en hytteby kan skape seg et privat 5G-nett. Om et års tid kan de kjøpe det fra Telia og Telenor når 5G standalone er på plass med sin skivedeling og dermed mulighet for virtuelle nett. Snart vil sannsynligvis også 3,8-4,2 GHz-frekvensene slippes fri slik at de som ønsker det kan etablere private nett på egne frekvenser. Dermed trenger ikke AWS egen operatør-konsesjon for å bruke 5g.

Mye nytt

Bortsett fra det, var det lite som tydet på at den nye toppsjefen vil gjøre radikale endringer i selskapet, eller ta et steg inn i helt nye markeder. Blant de viktigste tingene i et ras av nyheter han presenterte var:

  • Nye instanser og ny prosessor – tre nye instanser, en instans som utnytter den nye Graviton3-prosessoren, en instans som bruker Trainium-brikken optimert for maskinlæring, og en instans dedikert til i/o-intensiv lagring.
  • Mainframe modernization program – skal gjøre det enklere å transformere og flytte stormaskinoppgaver inn i skyen.
  • Iot twin maker – skal gjøre det enklere å utvikle digitale tvillinger av bygninger, produksjonslinjer eller industriutstyr for å videreutvikle og forbedre prosesser.
  • Serverless – datavarehus med Redshift serverless, datastrømming med MSK serverless og big data analytics med EMR serverless.

Oppover i verdikjeden

Selskapet lanserte også nye tjenester som tydelig peker i retning av skybasert programvare (SaaS – Software as a service). For eksempel lanserte selskapet sammen med Goldman Sachs en financial hub, som gir analytikere og meglere tilgang til markedsdata og programvareverktøy som gjør deres verden enklere.

Samtidig ser man at analyseverktøyene på toppen av plattformtjenestene til AWS kommer stadig nærmere sluttbrukerne, noe som åpner spørsmålet om selskapet etter hvert vil lansere egne programvareporteføljer.

– Det er en del av en naturlig utvikling at vi beveger oss oppover i verdikjeden, sa Philip Potloff, sjef for enterprise-strategi i AWS.

– Vi har egne BI-verktøy, dashboards og front-ends. Vi flytter oss opp i stacken, og kommer stadig nærmere kundene. Vi leverer verdi der kundene trenger det mest, sa han til Computerworld under konferansen.