MILLIARDER TIL FORSKING: Ferske planer fra president Obama lover milliarder til 5G-forsking og utbygging i USA de neste årene. Illustrasjon: Ericsson
MILLIARDER TIL FORSKING: Ferske planer fra president Obama lover milliarder til 5G-forsking og utbygging i USA de neste årene. Illustrasjon: Ericsson

Obama lover milliarder til 5G

Fersk satsing på nye bruksområder for 3,5 milliarder kroner er velkommen i telekom og it-bransje.

Publisert Sist oppdatert

Presidenten lanserte et program for avansert bruk av neste generasjons mobile nettverk fredag. Ny teknologi for nye bruksområder i fire smartby-satsinger over sju år får 3,5 milliarder kroner (400 millioner USD) i føderale støtte.

Bredt frekvensbånd

Lanseringen kommer etter at telemyndighetene i FCC godkjente et forslag om å ta i bruk frekvensbånd over 24 Gigahertz til 5G. Dette frigir 3,85 gigahertz av bundet og 7 gigahertz av ubundet frekvensbånd til bruk for å bygge ut neste generasjon mobilnett.

Støtten fra industrien er unison, og den går fra klassiske telekomaktører som AT&T og Nokia til tunge it-leverandører som Intel og Qualcomm.

- Summen av nye frekvensbånd og ny forsking vil øke utrullingen av en ny generasjon mobile nett med opptil 100 ganger raskere nedlast enn i dag. Hastighet, høy respons og høy kapasitet vil gi helt nye løsninger og tjenester for forbrukere, smarte byer og Tingenes Internett med en rekkevidde vi knapt fatter i dag, skriver Obama-administrasjonen i en pressemelding.

Bedre offentlige tjenester

I starten investeres det 560 millioner kroner (85 millioner USD) i å bygge avanserte testplattformer i offentlig-privat samarbeid. Over de neste sju årene skal National Science Foundation, et offentlig organ i USA som minner mye om Norsk Forskningsråd, satse ytterligere 3,2 milliarder kroner (350 millioner USD) i forsking på disse 5G-plattformene.

Forskingen skal i tillegg til mulighetene i vanlig mobildatasamband undersøke mulighetene for nødetatene, selvkjørende kjøretøy, selvreparerende fabrikker, raske offentlige trådløse nettverk og etter- og videreutdanning.

I tillegg annonserte Obamas folk 100 millioner kroner til forsking for prosessering av store datasett sammen med Intel og Tingenes Internett med det finske vitenskapsakademiet.