TEKNOLOGI: Kina er blitt verdens ledende land på investeringer innen forskning og utvikling av informasjonsteknologi. (Foto: Pixabay)

Enorme investeringer i Kina

I fjor passerte Kina USA med investeringer i forskning og utvikling. Nå har kineserne økt investeringene med nesten femti prosent.

Publisert Sist oppdatert

I lang tid har vi vært vant til at USA leder an innen forskning og utvikling, i alle fall målt i penger. Men Kina har passert amerikanerne og øker forskningsinvesteringene i langt større grad, og særlig innen it-bransjen.

I 2018 økte Kinas hundre største internettvirksomheter sine investering i forskning og utvikling med over 45 prosent i forhold til året før. Til sammen har de hundre anført av giganter som Alibaba, Tencent og Baidu investert i overkant av 20 milliarder kroner, ifølge organisasjonen Internet Society of China, skriver Zdnet.

Omsetningen for de hundre største kinesiske internettvirksomhetene var i 2018 nesten 3,5 billioner kroner (tusen milliarder, ja). I gjennomsnitt brukte de kinesiske it-gigantene rundt ti prosent på utviklingsaktiviteter.

Ifølge cw.dk ble det foretatt teknologiinvesteringer i Kina for 2,27 billioner kroner i 2018. Av dette gikk omtrent halvparten til utvikling innen 5G, noe som gjør Kina til landet som investerer mest i den nye teleteknologien.