Nasjonal kommunikasjonsmyndighet åpner for lokale 5G-nett fra 2023. Foto: Shutterstock

Åpner for lokale 5G-nett som et av de første landene i Europa

Fra nyttår kan aktører søke om både frekvens- og nummerressurser lokalt.

Publisert

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet ønsker å gi industri-, næringslivs- og bredbåndsaktører tilgang til 5G-frekvenser for egne mobilnett i et geografisk avgrenset område.

– Nkom arbeider for å sikre fremtidsrettet tilbud av elektronisk kommunikasjon i hele landet. Som en del av dette er det viktig for oss å legge til rette for innovasjon og industriutvikling, sier avdelingsdirektør i Nkom, John-Eivind Velure, i en pressemelding.

Ifølge Nkom har det lenge vært et sterkt ønske fra industri og næringsliv om å få tilgang til egne 5G-nett. Nå håper de at denne tilretteleggingen vil bidra til å fremme innovasjon og norsk industri.

– Vår tilrettelegging kan skape muligheter som supplerer de nasjonale mobiloperatørenes tilbud. Dette gjelder for eksempel innenfor sikkerhet, kontroll og autonomi, eller funksjonalitet i form av justering av dekning, rekkevidde og kapasitet, sier Velure.

Pilotering gjennomført

– Norske virksomheter var blant de første i Europa som tidligere i år fikk muligheten til å teste og utvikle innovative og bærekraftige 5G-løsninger i lokale nett, forklarer senioringeniør og prosjektleder i Nkom, Lars Rypestøl i meldingen.

Equinor, Herøya Industripark, NTNU, Telia og Telenor er eksempler på virksomheter som i 2022 tester egne lokale 5G-nett.

Nkom vil fremover utføre målinger på disse pilotnettene med formål om at effektiv og god forvaltning av frekvensbåndet.

– Det blir spennende å åpne frekvensbåndet for næringslivet i 2023, vi tror dette blant annet vil åpne for nye markeder for ekombransjen. Ikke minst blir det interessant å følge med på hvordan teknologien faktisk tas i bruk de kommende årene, sier Rypestøl.

Fornøyd industri

Herøya Industripark har vært en sterk pådriver for at industrien skal få tilgang til lokale 5G-nett. Etter at de fikk tildelt testfrekvens tidligere i år, har de etablert egen 5G-lab som gir virksomheter muligheten til å utforske fremtidens muligheter i praksis.

– Så langt har vi erfart at det er stor interesse for å bruke 5G i industrien, og vi er veldig fornøyde med at Nkom nå lanserer eget frekvensområde dedikert til dette, sier Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS, i meldingen.

Fremover vil Herøya Industripark gjennomføre detaljert testing av frekvensområdet.