INNSAMLING: ABB samarbeider med SalMar, en av verdens største produsenter av oppdrettslaks, for å strømme offshore driftsdata i sanntid. (Foto: ABB)
INNSAMLING: ABB samarbeider med SalMar, en av verdens største produsenter av oppdrettslaks, for å strømme offshore driftsdata i sanntid. (Foto: ABB)

ABB inngår avtale med SalMar om innsamling og bruk av sanntidsdata 

Vil bruke sanntidsdata for å effektivisere driften av lakseoppdrettsanlegg.

ABB har signert en avtale med SalMar om drift av digitale tjenester ved det fjernstyrte oppdrettsanlegget Arctic Offshore Farming (AOF), som ligger i havet utenfor Nord-Norge. Partnerskapet innebærer at ABB implementerer Ability™ EdgeInsight™ for å samle og overføre sanntids- og historiske driftsdata fra individuelle oppdrettsanlegg og overføre det til SalMars skybaserte database på en sikker måte.

SalMar er en pioner innen utvikling av offshoreoppdrett gjennom SalMar Aker Ocean og AOF-prosjektene. Det skriver ABB i en pressemelding.

 Lakseoppdrett til havs krever større oppdrettsanlegg med avansert teknologi for å operere i mer utfordrende miljøer enn tradisjonelle anlegg på mindre og mer beskyttede steder. Med mer utstyr og potensielt større konsekvenser ved feil, vil samarbeidet med ABB ha en positiv innvirkning på driften.

Dataanalyse avgjørende for matsikkerhet

ABB har tidligere levert integrert elektro-, automasjons-, instrumenterings- og telekommunikasjonsteknologi til SalMars nedsenkbare AOF-produksjonsanlegg. Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), vil fisk og annen sjømat spille en avgjørende rolle i global matsikkerhet og ernæring. FAO forventer en vekst i næringen på opptil 40 prosent innen 2030. FAO sier at veksten må være bærekraftig, og at teknologiske innovasjoner, som å bygge kapasitet for innsamling og analyse av data for beslutningsstøtte, er nødvendig for å oppnå dette.

ABB Ability EdgeInsight fungerer som en bro mellom operasjonell drift og it-systemene, som samler inn og distribuerer data og benytter tilpassede dashboards for å gjøre informasjon om til anvendbar innsikt.

– Innsamling av driftsdataene du trenger, med den kvaliteten du trenger, er et naturlig første skritt på den digitale reisen. Bruk av slike data i daglig drift vil gi økt effektivitet, lønnsomhet og bærekraft, sier administrerende direktør i ABB AS, Per-Erik Holsten i meldingen. Han fortsetter:

 – ABB Ability EdgeInsight gjør oppdrettsanleggene smartere og hjelper SalMar å samle informasjon fra ulike anlegg for å tilrettelegge og implementere beste praksis på tvers av hele deres virksomhet, sier han.