STØRST: Lenovo er kåret til verdens største pc-produsent etter at salgstallene for forrige kvartal nå er lagt fram. (Foto: Lenovo)

2015 kan bli et storslått pc-år

Både Windows 10-lanseringen i seg selv og den ventede priskrigen mellom Windows 10-pc-er og Chromebook-pc-er vil gi økt pc-salg - og billigere pc-er.

Både forbrukere og bedrifter kan bli ivrige etter å skaffe seg ny pc i år – og pc-ene kan bli billigere enn noensinne.

I startblokken til 2015-racet er Lenovo størst, viser de nye tallene for pc-salget på verdensbasis i forrige kvartal.

Stoppe blødningen

Kombinasjonen av ny Windows-versjon fra Microsoft og priskrig mellom Windows-pc-er og Chromebook-pc-er med operativsystem fra Google kan bidra til å gjøre 2015 til et spennende år for pc-brukerne.

Windows 10 og Chromebooks kan stoppe den kraftige blødningen som pc-markedet har vært rammet av de siste årene, fremholdt analysefirmaet IDC da det la fram nye prognoser.

Ifølge IDC vil nedgangen i det globale pc-salget på 4,7 prosent fra 2013 til 2014 bremses til 3,3 prosent i år og reduseres ytterligere til bare 1,8 prosent i 2016.

Dette er bedre prognoser enn analytikerne har lagt frem tidligere.

Velkommen i bedriftsmarkedet

Samtidig ser det ut til at ikke minst bedriftsmarkedet vil hive seg over Windows 10 når den nye operativsystemversjonen kommer på markedet senere i 2015.

DE FEM STØRSTE: Her er de globale salgstallene for pc-salget i fjerde kvartal 2014. Blå søyle er antall solgte pc-er i millioner enheter, oransje søyle er den prosentvise endringen fra samme kvartal året før. Kilde: IDC.

– Lanseringen av Windows 10 kan vise seg å appellere til bedrifter som har behov for å oppgradere pc-ene sine, men som valgte å utsette oppgraderingen på grunn av skepsis til Windows 8, sier senioranalytiker Jay Chou hos IDC.

IDC mener at Windows 10 fjerner mange av de funksjonene og egenskapene ved Windows 8 som pc-brukere har vært misfornøyd med. Betaversjonene av Windows 10 er blitt godt mottatt.

Mer usikkert i forbrukermarkedet

Derimot er det noe mer usikkert hvordan Windows 10 vil bli tatt imot i forbrukermarkedet og hvordan dette i så fall vil innvirke på selve pc-salget.

Fortsatt er det uklart om Windows 10 vil bli tilbudt som en gratis oppgradering eller noe man må betale for. IDC tror at hvis Windows 10 blir gratis, kan en del forbrukere velge å oppdatere operativsystemet på pc-en sin og utsette kjøpet av ny pc.

Pc-produsentene jubler

Også pc-produsentene ser ut til å ønske Windows 10 velkommen. Både Lenovo og Dell har gått ut med støtte til Windows 10 og hevder at mange av kundene er ivrige etter å oppgradere til Windows 10, særlig med tanke på hvor misfornøyd mange har vært med Windows 8.

– Microsoft har fordelen av å slåss på hjemmebane. Dersom Microsoft kan hjelpe til med å holde pc-prisene konkurransedyktige, har selskapet fordelen av hjemmebane i kampen for å opprettholde markedsandelen til Windows, sier IDC-analytiker Jay Chou.

Microsoft må imidlertid vente seg større konkurranse fra Chromebook-pc-er, som bidro til å bremse nedgangen i pc-salget i fjerde kvartal i fjor. Det meldes om stort Chromebook-salg mot slutten av 2014, særlig til studenter og forbrukere.

Nedgangen bremses opp

Tallene for fjerde kvartal 2014 viser tydelig at nedgangen i salget som har ridd pc-bransjen som en mare de siste årene, nå bremses opp kraftig.

På verdensbasis ble det solgt 80,8 millioner pc-er i fjerde kvartal, noe som er en nedgang på bare 2,1 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

Bærbare pc-er utgjorde mellom 50 og 55 prosent av det totale pc-salget, og Chromebook-pc-er utgjorde mellom fire og seks prosent av salget.