TEST: Acer Iconia Tab W500 - Tregt Windows 7-nettbrett

Med et nettbrett som kjører Windows 7, har du i teorien de samme mulighetene som på en fullverdig pc. Dessverre fungerer det dårlig.

Publisert Sist oppdatert

Acer Iconia Tab finnes i versjoner med både Windows 7 og Android. Etter å ha testet Windows-utgaven noen dager, må vi slå fast at Windows 7 ikke fungerer spesielt godt på nettbrett.

Det som er spesielt med Iconia Tab W500 i forhold til de fleste andre nettbrett, er at det følger med et tastatur. Med et enkelt håndgrep kan nettbrettet gjøres om til en mer tradisjonell bærbar pc. Dette fungerer på omtrent samme måte som Asus Eee Pad Transformer, men festemekanismen mellom tastaturet og nettbrettet er mye mindre robust enn på Transformer. Selve nettbrettet er ganske tykt og tungt, med en vekt på 960 gram og en tykkelse på 1,5 cm. Til sammenligning veier Asus Eee Pad Transformer (like stor skjerm) ca. 700 gram, og iPad 2 bare 610 gram.

Praktisk bruk

Noe av utfordringen med å kjøre Windows på et nettbrett, er at Windows er laget for å brukes med mus og tastatur. Det er gjort noen tilpasninger, som for eksempel at du kan få opp et skjermtastatur når du peker i tekstfelter. Men av en eller annen grunn er det bare tastaturikonet som dukker opp når du trykker i tekstfeltet, og så må du trykke en gang til på tastaturikonet for å få opp selve tastaturet. Og når du er ferdig med å skrive og vil bli kvitt tastaturet, må du manuelt avslutte det. Ganske tungvint.

Det å kunne kjøre Windows-programmer på et nettbrett, har selvfølgelig sine fordeler – og på enkelte områder kan det fungere bra. Men det at du kan bruke to fingre for å zoome inn og ut på nettsider eller i dokumenter er ikke nok til å gjøre Windows på nettbrett særlig brukervennlig. Mange menyelementer og tekstlenker er rett og slett for små og lite «fingervennlige».

Windows var satt opp til å automatisk gå i hvilemodus, slik at vi ganske raskt kunne fortsette der vi slapp ved å trykke på en blinkende Windows-logo. Men som på andre Windows-pc-er er du ofte nødt til å restarte, og det er noe du stort sett slipper på Android-nettbrett og på iPad.

Ok tastatur

Kobler du til det eksterne tastaturet, er det som å bruke en hvilken som helst annen bærbar pc. Tastaturet er brukbart, og ettersom det er såpass tynt spiller det heller ikke så stor rolle at det mangler håndleddstøtte. Det er ingen pekeplate, men en «styrepinne» midt på tastaturet. Kanskje ikke like kjapt og presist som en pekeplate, men det fungerer greit nok.

Nettbrettet er basert på en 1 GHz AMD C-50 tokjerneprosessor, og kommer med to GB internminne og en AMD Radeon HD 6250 grafikkprosessor. Den 10,1 tommer store skjermen har en oppløsning på 1 280 x 800 punkter. Bildekvaliteten og lysstyrken er god.

Disken er en SSD på 32 GB, men når operativsystemet tar minst halvparten, har du ganske lite plass til å installere programmer. Det er to usb-porter på selve nettbrettet, samt en HDMI-kontakt for tilkobling til tv eller ekstern skjerm.

Prosessoren er forholdsvis svak i forhold til vanlige bærbare pc-er, antagelig for å holde strømforbruket nede. Det merker vi også når vi bruker nettbrettet. Mens de fleste andre nettbrett ganske kjapt skifter fra portrett- til landskapsmodus når du snur det, kunne dette ta flere sekunder på Acer Iconia W500. Du kan imidlertid låse skjermorienteringen med en fysisk knapp. Ytelsen er etter vår mening et stort problem, og enkle ting som nettsurfing gikk til tider ulidelig tregt, spesielt hvis du hadde flere programmer oppe samtidig. Vi målte ytelsen med PC Mark Vantage, og oppnådde et resultat omtrent som for en gjennomsnittlig Atom-basert minibærbar (1616 poeng). Den dårlige ytelsen til minibærbare er mye av grunnen til at disse selger dårligere enn de gjorde da de ble lansert, og den eneste fordelen Iconia W500 har i forhold til disse er at du kan ta av tastaturet.

Konklusjon

Maskinvaremessig er det ikke så mye å utsette på Acer Iconia W500, sammenlignet med nettbrettkonkurrentene. Problemet er at maskinvaren er underdimensjonert for å kjøre et tungt operativsystem som Windows 7. Når Windows 7 heller ikke er tilpasset nettbrett, blir brukeropplevelsen veldig dårlig – til tider frustrerende dårlig. Batterilevetiden er også ganske dårlig til nettbrett å være – du kan regne med rundt fire timer, kanskje litt mer.

Acer kommer heldigvis med en versjon av Iconia som kommer til å kjøre Android 3.0, og vi håper og tror brukeropplevelsen vil være bedre på denne. Vi kommer tilbake med en test senere.