POLARHISTORIE: CEO i AWS, Adam Selipsky, under åpningstalen. (Foto: AWS/Marv Watson)

Brukte norsk polarhistorie i keynote

CEO Adam Selipsky i AWS er overbevist om at skyen er en sentral del av løsningen for både klimakrise og økonomisk usikkerhet, og brukte norsk polarhistorie for å understreke viktigheten av å bruke riktig verktøy for riktig jobb.

Publisert Sist oppdatert

I natt åpnet Re:invent, det årlige gigant-jippoet til Amazon Web Services (AWS). Til gitarsoloen fra Guns’n Roses-låta ‘Sweet child of mine’, sto stemningen i taket da toppsjefen Adam Selipsky entret scenen og proklamerte at ingen utfordring er for stor for skyen.

Med skyen mener han fortrinnsvis selskapets egne infrastruktur, som i dag utgjør serverparken til nærmere 90 prosent av verdens beste oppstartsbedrifter, og morgendagens plattform for en krevende kunde som Nasdaq.

AWS: Reinvent

Den årlige konferansen til Amazon Web Services (AWS) samler nær 50.000 deltakere vært år, og holdes i Las Vegas.

Fordelen med skyen er, ifølge kundehistoriene til Selipsky, at den reduserer kostnader og er sikrere. Den offentlige skyen er i ferd med å bli standarden for både ‘vanlige’ miljøer, og for miljøer som krever ekstremt lav forsinkelse og høy sikkerhet. At den nordamerikanske delen av opsjonsmarkedet til Nasdaq allerede er på vei mot skyen er ifølge toppsjefen beviset.

– I tider med økonomisk usikkerhet kan det være fristende å kutte, men vi ser at kundene lener seg inn i skyen, sa han.

Han burde vite det. Han er sjef for selskapet som på mange måter oppfant den moderne skyen, og som i dag er en av de aller største hyperscalerene i skyen. Hans selskap snakker strategi og planer med mange av verdens aller største it-kunder. Også i Norge.

Bærekraft

Aller øverst på agendaen sto temaet bærekraft, og viktigheten av at data prosesseres i datasentre og skyen. I tillegg til mer ‘vanlige’ bærekraftmål, kom Selipsky med en ny garanti i tillegg til å bli karbon positiv. Det handlet om vann – en annen endelig faktor på jorda.

– Vi skal bli vann-positive innen 2030. Vi skal gi mer vann tilbake enn det vi bruker, forsikret han.

Alle må bli med. Det er et problem for alle av oss.

Reaksjonen fra salen tydet på at den ikke var fylt med klimaskeptikere, og det spontane svaret fra scenen var:

– Alle må bli med. Det er et problem for alle av oss, sa Selipsky.

Selipsky og AWS vil gjøre skyen til den reneste og mest energieffektive måten å gjøre all business på.

Serverless

Dataanalyse er en av de viktigste anvendelsene i skyen, der muligheten for å skalere ytelse uten å investere først gir store besparelser og reduserer risiko. Serverless er en måte å skalere på som ikke krever å sette opp noe som helst før øyeblikket det brukes, og som automatisk går ned igjen når man er ferdig. Det siste, en viktig funksjon når man ønsker å ha kontroll på kostnadene.

Den første teknologinyheten Selipsky slapp var knyttet til nettopp dette – at den siste delen av analyseporteføljen, operational analytics, nå kunne kjøres serverless.

Nå kan hele vår analyseportefølje kjøre serverless, og det er det ingen andre som kan, sa han.

Ut over dette var maskinlæring og sikkerhet de største teknologiske overskriftene i den to timer lange åpningstalen hans i natt.

Amundsen, selvfølgelig...

For å hamre inn budskapet om hvor viktig det er å gjøre gode og riktige forberedelser, brukte han Scott og Ammundsen sine forskjellige forberedelser til sydpolracet som eksempel. Små detaljer som fikk ekstremt store konsekvenser. Hester i stedet for hunder, bruk eller ikke bruk av ski og andre detaljer som bidra til å avgjøre racet.

Akkurat som Amundsen valgte hunder i stedet for hester, trenger du den helt riktige teknologien for din spesifikke it-last.

– ‘Godt nok’ er ikke godt nok. Valgene er ikke gode nok når man står foran ekstreme utfordringer, understreket Selipsky.

– Det samme er tilfellet for millioner av kunder som bruker plattformen til AWS, sa Selipsky med klar adresse til de Graviton-brikkene som brukes til forskjellige spesifikke laster.

– Akkurat som Amundsen valgte hunder i stedet for hester, trenger du den helt riktige teknologien for din spesifikke it-last, sa han.