RASKT UTE: Adobe har vært raskere ute enn vanlig med Camera Raw-oppdatering til Canon EOS 760D, som ikke er i salg ennå.

Usedvanlig rask Adobe-oppdatering

Adobe har lansert vesjon 8.8 av Camera Raw, med støtte til Canon-kameraer som ikke er kommet i salg ennå. 

Når de to nye speilreflekskameraene fra Canon, EOS 750D og 760D, kommer i salg i april, er det allerede støtte for kameraenes Raw-format hos Adobe.

Tidligere har kamerakjøpere ofte klaget over at Adobe har vært treg til å legge ut Raw-støtte for nye kameramodeller, men her ser det ut til at kommunikasjonen mellom Adobe og Canon har vært særdeles god. 

Enhver ny kameramodell har sin egen algoritme for Raw-formatet, og bildebehandlingsprogrammene kan ikke behandle bildefiler i Raw-format før programmet er oppdatert med informasjon om den aktuelle Raw-algoritmen.

Raw-støtten kan implementeres på forskjellige måter. Apples bildebehandlingsprogrammer for Mac, det vil si Iphoto og Aperture, får Raw-støtte når Apple oppdaterer OS X-operativsystemet - det er altså ikke programmene i seg selv som blir oppdatert.

Tilsvarende skjer i Windows.

Men for at støtten skal fungere i Adobe Photoshop og Adobe Photoshop Lightroom, må Adobes egen Camera Raw-programvare oppdateres. Og dette skjer aldri helt synkront med oppdateringen av operativsystemene.

Opp gjennom årene har mange kamerakjøpere klaget over sen oppgradering av Raw-støtten i operativsystemene og fra Adobe. Riktignok sender kameraprodusentene gjerne sin egen oppdaterte programvare med kameraene, men dette er ikke til særlig glede for kamerakjøpere som til bildebehandlingen foretrekker å bruke for eksempel Photoshop på Windows-pc eller Mac, eller iPhoto og Aperture på Mac.

- En god nyhet

I så måte er den tidlige lanseringen av Raw-støtte for Canon EOS 750D og 760D fra Adobe et positivt signal. 

- Ja, dette er en god nyhet for oss når det gjelder 750D/760D, bekrefter produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge på forespørsel fra PC World.

Han opplyser for øvrig at de to nye speilreflekskameraene nå ser ut til å komme i salg i Norge allerede i midten av april, som altså er tidligere enn det Canon varslet på pressekonferansen da EOS 750D og 760D ble lansert i februar.

De øvrige kameraene

De øvrige kameramodellene som får Raw-støtte i Camera Raw 8.8, er følgende:

  • Casio EX-ZR3500
  • Fujifilm X-A2
  • Fujifilm XQ2
  • Hasselblad Stellar II
  • Nikon D5500
  • Olympus OM-D E-M5 II
  • Panasonic Lumix DMC-GF7
  • Panasonic Lumix DMC-ZS50 (DMC-TZ70, DMC-TZ71)

Dessuten er en rekke nye objektivprofiler støttet i oppgraderingen.

Oppgraderingen inneholder også feilrettinger til tidligere versjoner.

Camera Raw 8.8 er tilgjengelig som gratis oppdatering til både Photoshop CC og Photoshop CS6, melder Adobe.

Kunder som har problemer med å få oppdateringen lastet ned via Creative Cloud-programmet, kan laste ned oppdateringen direkte her