FJELLHINDRINGER: Adobe er blant programvareselskapene som sliter med de høye High Sierra-fjellene i Apples siste OS-oppgradering. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Advarer mot Apple-oppdatering

Hverken nyeste versjon av Adobe Illustrator eller Indesign fungerer trygt med Apples nyeste oppgradering av Mac-operativsystemet.

Adobe har nå kunngjort at to av de viktigste programmene for selskapets mange kreative brukere ikke er kompatible med den nyeste oppgraderingen av Mac-operativsystemet, Macos High Sierra versjon 10.13.

High Sierra er ifølge Wikipedia den fjortende hovedversjonen av Apples operativsystem for selskapets pc-er og servere. I våre dager går operativsystemet under navnet Macos. Den nyeste versjonen ble lagt ut 25. september.

Filsystemproblemer

Noe av det som skaper problemer for Adobe-programvaren, er Apples totalrenoverte filsystem, som nå heter Apple File System (APFS). Adobe Illustrator-brukere risikerer feilmeldinger både under installasjon og bruk av programmet på Mac-er med oppdatert operativsystem, melder Adobe.

Noen Illustrator-brukere har dessuten meldt om problemer med fargestyringen i programmet.

Illustrator brukes til å designe vektorbasert grafikk og er ikke minst utbredt i reklamebransjen.

Apple kunngjorde sitt nye filsystem på selskapets utviklerkonferanse i fjor sommer som en erstatning for HFS+, selskapets filsystem siden 1998. Det bygde igjen på det opprinnelige HFS-systemet – forkortelsen står for det vi på norsk vil kalle hierarkisk filsystem – som ble tatt i bruk på de første Macintosh-ene som var utstyrt med harddisker i 1985.

Den aller første Macintosh-en, fra 1984, brukte bare disketter og kjørte MFS – Macintosh File System.

Pikselert boks

Mens Illustrator-brukere sliter med filsystemproblemer, kan brukere av Adobe Indesign oppleve at markøren plutselig fremstår på skjermen som en stor, pikselert boks, melder Adobe på sine nettsider.

Indesign er Adobes layout-program som brukes til design av reklame, tidsskrifter, aviser og mye annet.

Ifølge Adobe finnes det ingen snarvei ut av problemene for brukerne. Adobes ingeniører arbeider på spreng med å få løst problemene og håper å få ut en oppgradert versjon av Adobe Illustrator og Indesign snart, heter det.

Det er versjonene som fortsatt kalles 2017-utgavene av Illustrator og Indesign som er berørt av oppdateringsproblemene.

Ikke alene

Nå er det ikke noe nytt at større operativsystem-oppdrageringer drar med seg startfeil. Også en del andre programvareleverandører melder om feil etter Apples siste OS-oppgradering, ifølge nettstedet Macrumors.

Blant berørte produkter finner vi Autodesk Autocard 2017, Civilization V, Diskwarrior 5.0, Ulysses 3 og Transmit versjon 5.

Det er all grunn til å tro at Apples ingeniører også arbeider hardt for å fjerne feilene i den første High Sierra-versjonen. For selskapets bærbare enheter, Iphone og Ipad, kom det ut en ny operativsystemutgave, versjon 11, den 19. september, og allerede noen få dager senere, den 26. september, var versjon 11.0.1 ute med et antall feilrettinger.