Foto: Pantone
Foto: Pantone

Pantone-farger forsvinner fra Adobe-apper

Lisens-uenighet gjør spot-farger i Adobe-filer sorte om du ikke betaler en månedlig lisensavgift. Au!

Publisert Sist oppdatert

Er du en av de som bruker Pantone spotfarger i dine Photoshop-, Illustrator- eller InDesign-filer?

Da risikerer du at disse fargene - i dine eksisterende filer! - plutselig blir sorte (når du åpner i en ny versjon av appen) om du ikke betaler Pantone et månedlig gebyr. Pantone-farger brukes mye i grafisk bransje, spesielt for emballasje, der fargene må være helt perfekte.

Hvorfor? Tydeligvis skyldes dette en lengre uenighet mellom Adobe og Pantone, og førstnevnte har ikke oppdatert Pantone-fargebibliotekene på lang tid. Og bruker du siste versjon av for eksempel Photoshop vil programmet simpelthen erstatte farge-kanalen med rent sort - dersom du ikke har et Pantone Connect-abonnement til $15 i måneden. Du finner dette tillegget på Adobe Exchange.

Iain Anderson tvitret om dette, og har også laget en liten video (se under) som forklarer en mulig workaround: Eldre versjoner av Photoshop er ikke berørt, og du skal også kunne sikkerhets-kopiere (og eventuelt redigere) Pantone-biblioteksfilene for å omgå problemet. Men vi er ikke jurister, så legaliteten må man vurdere selv.

Det skal sies at Affinity-sviten med Adobe CreativeSuite-konkurrenter støtter nye versjoner av Pantone-fargebibliotekene.

Via Kotaku