OVER TIL CC: Revel-album med norske fjell. Men nå nedlegges tjenesten. (Foto: Toralv Østvang)
OVER TIL CC: Revel-album med norske fjell. Men nå nedlegges tjenesten. (Foto: Toralv Østvang)

Adobe dropper bildetjeneste

Adobe vil dytte Revel-brukere over til Creative Cloud-fotoplanen. Dermed blir det slutt på gratis bildelagring i skyen.

Først het bildetjenesten Adobe Carousel. Den var myntet på forbrukermarkedet og var ikke minst fokusert på deling av bilder med familie og venner. Tjenesten​ ble lansert i 2011.

I 2012 ble navnet endret til Adobe Revel.

Og nå blir skytjenesten lagt ned.

Mye å holde styr på

Adobe er et stort programvarehus med utallige produkter. Av og til kan det se ut til å bli litt for mye for Adobe å holde styr på. 

I hvert fall har Adobe nå kunngjort at forbrukerfototjenesten Revel vil bli nedlagt. 23. februar 2016 blir siste sjanse til å logge inn på tjenesten, melder amerikanske Macworld.

Over til Creative Cloud

Adobe oppfordrer brukerne til å begynne å abonnere på Creative Cloud-fotoplanen i stedet. For betalende Revel-brukere er kanskje det greit, men mange har brukt den bare som en gratistjeneste. For dem er det kanskje ikke like fristende å måtte begynne å betale for et abonnement. 

Adobe anser imidlertid de abonnements-baserte programvarepakkene som følger med Creative Cloud-løsningene, som nøkkelen til den suksessen som Creative Cloud har vist seg å være.

Sett fra Adobes side virker derfor en konsolidering av Revel-løsningen i Creative Cloud fornuftig, kommenterer amerikanske Macworld.

Likevel vil beslutningen om å legge ned Revel sikkert bli møtt med protester, forventer Macworld.

Forbrukere over til profftjeneste

På den andre siden har Revel-tjenesten vært basert på mye av den samme teknologien som også danner basis for Adobe Lightroom-løsningen – Lightroom er som kjent Adobes bildeadministrasjonsløsning med tilhørende bildebehandlingsfunksjoner.

OPPSIGELSE: Nå får Adobe Revel-abonnentene, inkludert artikkelforfatteren, beskjed om at Revel er i ferd med å bli nedlagt.
OPPSIGELSE: Nå får Adobe Revel-abonnentene, inkludert artikkelforfatteren, beskjed om at Revel er i ferd med å bli nedlagt.

Adobe hevder at Creative Cloud-fotoplan-løsningen med tilhørende programvare og apper – med Photoshop og Lightroom i sentrum – vil egne seg godt for eksisterende Revel-brukere.

Frem til nå har Lightroom først og fremst vært markedsført som programvare for profesjonelle fotografer og ivrige fotoentusiaster, men Adobes budskap er altså at dette er en løsning som også mer tilfeldig fotograferende vil ha glede av uten at det blir for komplisert. 

Koster penger

Men uansett hvilket av Creative Cloud-abonnementene man velger, koster det altså penger. Adobe Revel har på sin side hatt en gratismulighet, om enn med lagringsplassen i skyen begrenset til to gigabyte. For ubegrenset lagringsplass måtte man betale seks dollar i måneden.

For norske brukere koster Creative Cloud Fotografering-abonnementet 93,75 kroner i måneden. Det forutsettes at man binder seg for ett år.

Man får riktignok fem kroner og 62 øre i rabatt hvis man velger en forhåndsbetalt årsplan og betaler for hele året i én jafs, 1119,38 kroner.

USA-prisene er 9,99 dollar i måneden eller 119,88 dollar for forhåndsbetalt årsplan.

Det gjenstår å se hvor mange Revel-brukere som blir med over til Creative Cloud.