GALLERI: Bruk pilene for å navigere mellom bildene.
GALLERI: Bruk pilene for å navigere mellom bildene.

Kreativ overalt med nye Adobe Comp

Adobe lanserer nytt dyplenking-filformat med 360° arbeidsflyt. Det sentrale navet blir gratis-appen Comp CC for iPad.

Publisert Sist oppdatert

Si farvel til skrivebordet og Finder. Adobe ruller nå ut en løsning der filformatet i seg selv er platformen, og takket være dyplenking trenger du knapt nok ha et forhold til selve dokumentet.

Også skytjenesten Creative Cloud står sentralt.

Skrivebordet

Er du vant til å jobbe i grafiske programmer på en stasjonær eller bærbar datamaskin med tradisjonelt operativsystem, involverer flyten din antakelig et par turer til filhierarkiet i løpet av en arbeidsdag. 

Kanskje egentlig færre i det siste - det modulære systemet i programmer som Adobe Photoshop åpner for tredjepartsmoduler i form av innstikksmoduler – plugins – som utvider bruksområde til moder-programmene betydelig. Siden disse er integrerte løsninger, foregår mye av jobben i hovedapplikasjonen.

Det mobile skrivebordet

På Apples mobile enheter derimot, der iOS-operativsystemet rår, er livet noe mer begrenset. Sandkasse-funksjonen som sikrer systemet med branntette vegger gjør at det ikke er like enkelt å lage programutvidelser. 

Derimot åpner OS-et for deling via share sheets eller dyplenking. Via dele-knappen kan du sende dokumenter over til andre apper, men da typisk som kopier. Men har du en bakenforliggende skylagringstjeneste som Apples iCloud eller Adobes Creative Cloud, kan filene beholde integriteten via denne ryggraden. 

Dyplenking

Fiffig dyplenking har vi sett implementert allerede av Google i sine apper. Google Maps-appen kan sende deg til Google Chrome, eller vise versa dersom du tillater dette i innstillingene. Facebook har liknende planer for sine apper. Mye selvfølgelig fordi Apple for eksempel ikke lar brukerne endre standardnettleseren, som i prinsippet er blitt et slags app-launcher i seg selv.

360 graders arbeidsflyt

Det nye filformatet Compound Document Format som Adobe har bygget, har ikke den samme størrelsen eller omfanget som rådatafiler som Photoshop PSD-formatet. Formatet er bygget for letthet og enkel utveksling, og vil ha både vektor- og lagdata som kan leses av de andre programmene i CC-sviten.

Og også tredjepartsprogrammer som støtter Creative Cloud-rammeverket vil kunne skrive til disse filene. Filen åpnes effektivt opp, og Adobe kaller det en 360 graders arbeidsflyt (også kalt roundtripping).

Adobe Comp CC for iPad

Først ute med den nye strategien er en gratis app for iPad som lar deg skissere komposisjoner på en utrolig enkel måte. På denne måten kan man enkelt dra opp raske wireframes for apper, nettsider, visittkort eller annen layout.

Prosjektet kan enkelt bearbeides videre i Adobe InDesign CC, Adobe Photoshop CC, eller Adobe Illustrator CC. Alt via Creative Cloud-kontoen.

Adobe har planer om å bygge ut dette app-nettverket i tiden fremover. Du kan laste ned Adobe Comp CC for iPad gratis fra iTunes App Store her

Via Adobe og FastCompany. Sjekk ut en promo-video nedenfor.