UTFORDRER: Affinity Photo, her i nyeste versjon, 1.5.0.45 for Windows, er en av flere sterke Photoshop-utfordrere på markedet. (Foto: Toralv Østvang)
UTFORDRER: Affinity Photo, her i nyeste versjon, 1.5.0.45 for Windows, er en av flere sterke Photoshop-utfordrere på markedet. (Foto: Toralv Østvang)

Affinity klar for Windows

Bildebehandlingsprogrammet Affinity, nok en Photoshop-utfordrer, kjøres nå tungt ut mot Windows-markedet. Og du slipper å abonnere.

Etter over fem års utviklingsarbeid kjøres nå det britiske bildebehandlingsprogrammet Affinity Photo ut som et sterkt – og rimelig – alternativ til Adobe Photoshop.

Nå er Windows-versjonen klar, etter at Mac-versjonen har vært tilgjengelig i litt over ett år.

Affinity markedsføres som avansert programvare for bildebehandling, med fokus på effektiv arbeidsflyt, særlig i tilknytning til bruk av Raw-bildefiler som utgangspunkt for bildebehandlingen.

Affinity Photo for Mac har vært på markedet siden sommeren 2015, selv om en ordentlig stabil versjon først var klar i september 2016, ifølge Wikipedia.

Programmet har fått til dels god kritikk hos en rekke publikasjoner som har hatt programmet til vurdering.

Computerworld fikk testlisens fra produsenten samme dag som denne artikkelen måtte leveres, så vi kan foreløpig ikke si noe kvalifisert om Affinity kan erstatte Photoshop, selv om inntrykket er at programmet trolig kan det for mange brukere.

Noen som har fått bedre tid til å prøve det, har påpekt av makrofunksjonene i Affinity ikke kan måle seg med script- og action-funksjonene i Photoshop når det gjelder å gjøre arbeidsflyten mer effektiv. På den andre siden er Photoshop full av funksjoner som mange ikke bruker.

– Ikke noe abonnement

Selv om omleggingen til abonnements-basert programvaredistribusjon trolig har vært en suksess for Photoshop-produsenten Adobe, er det fortsatt mange Windows- og Mac-brukere der ute som helst vil eie lisensen til programvaren de bruker.

«No subscription» er et slagord som fort dukker opp når man går inn på nettsidene til produsenten av Affinity.

Man får kjøpt lisens til bruk «på livstid» til bildebehandlingsprogrammet Affinity Photo for mindre enn prisen for én måneds abonnement på Adobes Creative Cloud-pakke.

Sammenligningen er riktignok ikke rettferdig, for Creative Cloud-pakken inneholder en lang rekke andre programmer i tillegg, for webdesign, videoredigering, layout og mye annet. Abonnementsløsningen byr også på kontinuerlig oppgradering som man vanligvis ikke har på lisens-basert programvare, der man får små oppdateringer gratis, men må betale for større oppgraderinger.

UTFORDRER: Affinity Photo, her i nyeste versjon, 1.5.0.45 for Windows, er en av flere sterke Photoshop-utfordrere på markedet. (Skjermdump: Toralv Østvang)
UTFORDRER: Affinity Photo, her i nyeste versjon, 1.5.0.45 for Windows, er en av flere sterke Photoshop-utfordrere på markedet. (Skjermdump: Toralv Østvang)

En bedre sammenligning er Adobes abonnementsløsning for fotografer, der man «bare» får Photoshop og Lightroom. På mindre enn tre måneder har man tjent inn igjen abonnementsprisen hvis man i stedet kjøper Affinity Photo. Men Affinity mangler de funksjonene for bildeadministrasjon og -arkivering som Lightroom byr på, selv om slik funksjonalitet skal være under utvikling.

Avanserte funksjoner

1.5-versjonen av Affinity Photo, som altså er den første for Windows og en oppgradering for Mac, byr på en rekke avanserte funksjoner, ikke minst når det gjelder arbeidsflyt, med makro- og batch-funksjoner.

Programmet har Raw-profiler for tusenvis av objektiver og et stort antall kameraer, ifølge produsenten.

Affinity Photo støtter innstikksmoduler fra tredjeparts-leverandører, og har dessuten fått et eget filter for fjerning av støv og riper fra innskannet bildemateriale.

Britisk programvarehus

Det britiske programvarehuset Serif har eksistert helt siden 1987. Det ble etablert for å utvikle rimelige alternativer til grafisk programvare for DOS- og Windows-PC-er.

Hovedkvarteret ligger i Nottingham, og selskapet har i dag rundt 190 ansatte.

Høsten 2014 lanserte Serif sitt første program for Mac, Affinity Designer, et rimelig alternativ til Adobe Illustrator, altså et vektor-basert tegne- og illustrasjonsprogram. Året etter kom bildebehandlingsprogrammet Affinity Photo.

AFFINITY PÅ SURFACE: Affinity Photo for Windows. Her kjører programmet på en Microsoft Surface-bærbar. (Foto: Serif)
AFFINITY PÅ SURFACE: Affinity Photo for Windows. Her kjører programmet på en Microsoft Surface-bærbar. (Foto: Serif)

I dag satser selskapet for fullt på Affinity-produktene, både på Mac- og Windows-plattformen. I tillegg utvikler selskapet kreativ programvare for iPad.

Affinity Photo selges i skrivende stund til 439 kroner direkte fra selskapets nettside. Når man går inn på nettsiden fra Norge, kommer norsk pris opp.

Mac-brukere kan kjøpe Affinity Photo for Mac direkte fra Mac App Store for den samme prisen. Da kan programmet brukes på et ubegrenset antall Mac-er, vel å merke med én og samme iCloud-brukerkonto.

Illustrator-konkurrent

Affinity Designer, det vektorbaserte illustrasjons- og tegneprogrammet fra Serif, er også tilgjengelig for både Windows og Mac. Programmet koster 549 kroner.

En spesialversjon av Affinity Designer er under utvikling for iPad under navnet Affinity on iPad.