OVERTAR: Kontorister og kontorstøttefunksjoner er de første jobbtypene som erstattes av roboter og AI, mener analytikerne hos Forrester. Illustrasjon: Dirtyopi/Pixabay
OVERTAR: Kontorister og kontorstøttefunksjoner er de første jobbtypene som erstattes av roboter og AI, mener analytikerne hos Forrester. Illustrasjon: Dirtyopi/Pixabay

Robotene tar over

Undersøkelse spår at AI og robotikk vil ta over syv prosent av jobbene i USA.

Publisert Sist oppdatert

Det er analyseselskapet Forrester Research som har kommet med en ny rapport om bruken av kognitive teknologier som AI og roboter. Ifølge denne rapporten kommer slike teknologier til å ta over syv prosent av jobbene i USA innen 2025.

Dette er kontoristjobber som det i dag finnes omlag 89 millioner av i USA, skriver analytikerne. I tillegg til kontoristene, spår Forrester at også andre administrative støttefunksjoner kommer til å være de første stillingskategoriene som kommer til å føle endringene på kroppen.

Nye jobber

Undersøkelsen til Forrester spår at totalt kommer 16 prosent av jobbene i USA til å bli erstattet av teknologiene, mens det kommer nye jobber som en følge av de nye teknologiene som tilsvarer ni prosent av arbeidsstokken. Dermed er det et syv prosents netto tap av arbeidsplasser i landet.

De nye jobbene som dette teknologiskiftet vil føre med seg, er blant annet fagfolk som overvåker robotenes arbeid, spesialister i automasjon, rene datafolk, og innholdskuratorer. Analytikerne hos Forrester spår altså 8,9 millioner nye stillinger innenfor disse disiplinene innen 2025.

Ifølge Forrester er 93 prosent av dagens automatikere og andre teknologer på området ikke, eller bare delvis, forberedt på å takle de kommende utfordringene  som nye smarte, kognitive teknologier kommer til å føre med seg.