AI: Turi blir med på laget til Siri (Foto: Graphlab)

Glem Siri - her er Turi

Apple styrker satsningen på AI gjennom oppkjøp, og begynner å publisere forskningsresultater innen kunstig intelligens.

Publisert Sist oppdatert

Apples digitale assistent Siri får selskap av Turi.

I dette konkrete tilfellet er det egentlig snakk om Apples oppkjøp av selskapet Graphlab, som står bak merkenavnet Turi (formodentlig som en honnør til den britiske it-pioneren Alan Turing) og programvaren Graphlab Create. Dette er et modelleringsverktøy for både utviklere og vitenskapsmenn for maskinlæring, og kan adresseres gjennom maskinspråket Python.

Kunstig Intelligens

Apple har ikke direkte bekreftet kjøpet, men derimot gitt til kjenne på AI-konferanser at selskapet (som hittil har satt kundenes privatliv foran den kunstige intelligensens umettelige behov for rådata) nå også vil bidra tilbake til forskningsmiljøet ved å publisere egne funn og resultater.

Dette kom frem under NIPS 2016-konferansen. Angivelig skal miljøet innen kunstig intelligens hos Apple styrkes, dog ved at selskapets lokasjon skal beholdes i Seattle - det vil si ikke sammen med Apple i Cupertino i California.

I det store bildet er satsingen interessant i lys av at de andre store tek-selskapene Google, Facebook, Amazon, IBM og Microsoft har inngått et samarbeid innen fagfeltet. Fraværende er både Tesla og Apple.

GPU-muskler

På NIPS 2016 presenterte Apple også fremskritt innen både bildegjenkjenning og prosessering av informasjon fra medisinske data, i tillegg til volumgjenkjenning av Lidar-data som det er grunn til å tro har sitt utspring i Apples ubekreftede bilprosjekt Titan.

Det er også interessant å merke seg at Apples forskning innen bildegjenkjenning, som hos andre, gjør utstrakt bruk av prosessering av grafikkbrikker. Apple har satset mye på GPU i senere tid med tanke på mobile enheter, der man foreløpig har bygget på lisensierte arkitekturer. Resultatene sies å være bedre og mer skalerbare enn hos konkurrenter. 

GPU for neste års iPhone 7s/8 kan komme fra Imagination, i form av Series8XT-arkitekturen. Grafikkbrikken i iPhone 7 idag er Imagination Technologies' PowerVR GT7600.

Sjekk ut et WIRED-intervju med avtroppende president Obama med refleksjoner om hvordan kunstig intelligens og robotisering vil forandre arbeidsmarkedet.

Via Quartz