Foto: Apple
Foto: Apple

Lag lydbøker med kunstig intelligens

Apple åpner nå for å generere tale med AI for å gjøre lydbøker mer tilgjengelig.

Publisert

Er du en lydbok-fan?

Da er det en viss fare for at du savner bredde i innholdet. Langt fra de fleste bøker er tilgjengelige også i lydform, men det ønsker Apple å gjøre noe med.

Lydbøker er jo en egen kunst - noen digger når forfatteren selv leser, andre ønsker profesjonelle aktører. Dette kan være dedikerte talenter, og noen ser seg faktisk om etter bøker på bakgrunn av hvem som leser de høyt.

Og det finnes flere skoler der også: Høytlesning, høytlesning av flere for å gi stemme til ulike karakterer, eller også dramatisering på en måte som likner mer på hørespill.

Flere tjenester er tilgjengelige på markedet - Fabel vil være kjent for mange. Der tilbys det bøker også på norsk. Apple har også en god del, men utvalget er langt større på de store internasjonale språkene: Engelsk, spansk, tysk, fransk, etc.

Men selv der skorter det, og Apple åpner nå for å ta i bruk kunstig intelligens til å genere tekst-til-tale for lydbøker i samarbeid med et par partnere. Forutsetningen er en vanlig ebok om er gjort tilgjengelig på Apple Books, og til å begynne med må den være på engelsk. Og du må eie rettighetene for å utvikle og publisere boken som lydbok.

Deretter kan du velge mellom spesielt utviklede syntetiske stammer som er basert på ekte, menneskelige stemmer. Disse ligger i spekter som kan oppleves som kvinnelig eller mannlig, og er til å begynne med tilpasset visse genre: Romantikk eller fiksjon - og innen sistnevnte romaner, historisk- og kvinnelitteratur. Foreløpig er det ikke støtte for mysterier, spenningsbøker, fantasy eller science fiction.

På denne måten kan bøker bli tilgjengelige i lang større utstrekning som lydbok, og på en langt rimeligere måte. Apple har allerede publisert en rekke titler på Apple Books, og vi gjengir et eksempel nedenfor som demonstrasjon.

Via Apple