KASTET: Toppsjef og medgründer Sam Altman i OpenAI visste trolig ikke om sparkingen før kort tid i forkant av kunngjøringen. (Foto: Istock)

Sam Altman i OpenAI sparket på dagen

ChatGPTs «ansikt utad», Sam Altman, ble fredag sparket på dagen. Med seg i dragsuget tok han med seg styreleder Greg Brockman, som trakk seg fra styret på grunn av sparkingen.

– Teknologidirektør Mira Murati utnevnt som midlertidig administrerende direktør for å lede OpenAI. Sam Altman forlater selskapet.

Dette var de korte ordene som innledet meldingen om at medgründer og toppsjef Sam Altman i OpenAi gikk på dagen. Selskapet står bak ChatGPT.

Prosessen med å finne en permanent etterfølger skal være i gang.

– Mr. Altmans avgang følger en gjennomtenkt prosess fra styret, som konkluderte med at han ikke var konsekvent ærlig i sin kommunikasjon med styret, noe som har hindret styrets evne til å utføre sine plikter. Styret har ikke lenger tillit til hans evne til fortsatt å lede OpenAI.

Ifølge nettstedet The Verge skal styret i helgen ha vært i samtaler med Altman om å returnere som CEO, noe han skal være lunken til, i alle fall uten at det skjer store endringer når det gjelder styringen av selskapet.

Rykter

Det ble også kjent i denne meldingen at styrelederen trakk seg.

– Som en del av denne overgangen vil Greg Brockman tre tilbake som styreleder og vil fortsette i sin rolle i selskapet, og skal rapportere til administrerende direktør, står det i meldingen.

Dermed braket også ryktene om hva som lå bak den brå avgangen. Ifølge The Economist visste verken Altman selv eller hovedeier Microsoft om denne beslutningen før kort tid i forkant av kunngjøringen.

Finanstidskriftet skriver også at avgangen er et stort tilbakeslag og kan bremse bransjen som helhet.

Statskupp

Siden lanseringen av ChatGPT for et år siden, har Sam Altman vært det menneskelige ansiktet til revolusjonen som har pågått innenfor generativ kunstig intelligens.

Ifølge The Economist sier en sjef for et oppstartsselskap at avgangen til Altman og Brockman er like alvorlige som om Larry Page og Sergey Brin hadde blitt sparket ut av Google i sine tidlige år. Bladet minner også at Steve Jobs ble sparket fra Apple i sin tid. Før han kom tilbake.

Styret har ennå ikke gitt noen tydelig forklaring på hvorfor Altman måtte gå.

Ifølge The Economist er den ledende teorien, fremsatt av Kara Swisher fra New York Magazine, at resten av styret, sammensatt av sjefsforsker Ilya Sutskever, var uenig med Altman om hvordan selskapet skulle balansere det å tjene penger samtidig som de skulle klare å rulle ut modellene sine på en sikker måte.

En ansatt hos OpenAI kaller ifølge The Economist kort sagt et "statskupp". I et møte med ansatte kort tid etter kunngjøringen benektet imidlertid Sutskever denne karakteriseringen og sa at styret bare gjorde sin plikt.

Flere har gått

OpenAI ble grunnlagt som en ideell organisasjon i 2015 av blant andre Altman, Brockman og Sutskever, sistnevnte en superstjerne innen AI-forskning. I 2019 hadde selskapet likevel behov for penger til å trene modellene som krevde stadig mer datakraft. Da fikk Altman opprettet et «capped profit»-selskap inne i den ideelle organisasjonen, og skaffet samtidig 1 milliard dollar fra Microsoft.

I tillegg til Brockman har tre andre ledende ingeniører forlatt selskapet. Andre kan følge, spesielt hvis avskjedigelsen skyldtes en strategisk uenighet, ifølge The Economist.