Worldcoin på messe i Spania. (Foto: Worldcoin).
KRYPTO: Worldcoin på messe i Spania. (Foto: Worldcoin).

Worldcoin granskes i Tyskland

Sam Altmans Worldcoin-prosjekt blir gransket av tysk dataregulator for bekymringer om bulkdatainnsamling.

Det bayerske datatilsynet har fått øye på Worldcoins masseinnsamling av øyeskanninger. Nå utvikles et nytt ID-prosjekt for å redde oss fra fremtidens AI-problemer.

Worldcoin, ChatGPT-skaperen Sam Altmans kryptoprosjekt og nyeste AI‑lansering, har vært under nøye gransking av det tyske datatilsynet siden i fjor.

Den nye kryptobaserte ID-databasen, som vil skille mennesker fra roboter, fungerer ved å skanne brukerens øyne, og på denne måten få en unik ID og – i noen land – får du et Worldcoin-token, som skal kunne brukes til å identifisere individet som et menneske når du beveger deg online.

Granskning

Det faktum at brukerne gir sine iris-skanninger i bytte mot en digital ID og i noen land gratis kryptovaluta er imidlertid en bekymring for det bayerske statskontoret for databeskyttelsestilsyn, på grunn av masseinnsamling av sensitive data som er en del av prosjektet.

Tilsynets leder Michael Will skrev i en e-post til Reuters fredag:

– Disse teknologiene er ved første øyekast hverken etablert eller godt analysert for det spesifikke kjerneformålet med behandling innen finansiell informasjonsoverføring.

Risiko

En av risikoene som regulatoren ser på, er bekymringen for at brukere har gitt eksplisitt samtykke til at deres svært sensitive biometriske data skal behandles på grunnlag av «tilstrekkelig og klar» informasjon.

Worldcoin, som ikke har kommet tilbake med en kommentar til mediet, skriver på sin offisielle nettside at data lagres i kryptert form.

Worldcoin sier at 2,1 millioner har registrert seg for plattformen gjennom en prøveperiode de siste to årene. Brukerne som har registrert seg har gjort det ved skannere på registreringssider rundt om i verden - blant annet i Frankrike, Tyskland og Spania.

Du finner mer om Worldcoin på nettsidene deres.