NYHETER:

Ukrainsk soldat fjerner en landmine. (Foto: Istock)
LANDMINER: Uskadeligjøre og fjerne landminer er et møysommelig arbeid. Nå tar Ukraina i bruk kunstig intelligens i arbeidet. (Foto: Istock)

Ukraina skal bruke AI for å fjerne russiske landminer

Russland anslås å ha plassert så mange landminer i Ukraina i dag at det vil ta 700 år å fjerne dem.

Den ukrainske regjeringen har et team som utvikler en AI-modell som allerede har begynt å bli brukt til å fjerne landminer fra landet, melder New Scientist. Russland anslås å ha plassert så mange landminer i Ukraina i dag at det vil ta 700 år å fjerne dem. Landet begynte å plassere ut landminer i Ukraina i forbindelse med okkupasjonen av Krim-halvøya i 2014. Totalt anslås det nå at opptil 144.000 kvadratkilometer av Ukraina er minelagt.

Den mineryddende AI-modellen vil være basert på enorme mengder data fra skatte- og eiendomsregistre, landbrukskart, data om jordens fruktbarhet, logger over operasjoner fra militæret og redningstjenesten, satellittbilder, intervjuer med sivile og militære, modeller for klimaendringer og data om befolkningstetthet fra mobiloperatører.

Modellen veier deretter inn faktorer som sivil sikkerhet og potensielle økonomiske fordeler for å vurdere hvilket område som bør prioriteres for minerydding og hvor presserende det er. Informasjonen blir deretter overlevert til et mineryddingsteam som bruker droner til å søke tre hektar i timen etter landminer.