NYHETER:

Googles datasenter i Hamina i Finland. (Foto: Google).
INVESTERER: Googles datasenter i Hamina i Finland. (Foto: Google).

Google investerer over syv milliarder kroner i Finland

Google skal investere en milliard euro i å bygge ut den finske datasenterinfrastrukturen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er spesielt for å drive selskapets AI-satsing, som krever mye datakraft, skriver Reuters. En milliard euro tilsvarer 11,59 milliarder norske kroner. Googles investering i datasenter i Skien skal være på 600 millioner euro.

– Varmen som kommer ut av vårt finske datasenter vil bli omdirigert til fjernvarmenettet i nærliggende Hamina, som dekker lokale husholdninger, skoler og offentlige tjenestebygninger, heter det fra Google.

Strøm og varme

Reuters skriver at Finlands naboland, Sverige og Norge, er stadig mer skeptiske til å bygge datasentre. Og hevder at noen bransjeeksperter mener at de nordiske landene bør bruke sin fornybare kraft til produkter som grønt stål som kan gi høyere merverdi i landene.

Men Finlands vindkraftkapasitet har økt så raskt de siste årene, med 75 prosent til 5.677 megawatt bare i 2022, at prisene på vindfulle dager har stupt til negativt, skal bransjestatistikk vise.

Derfor er det fortsatt fornybar kapasitet tilgjengelig for datasentre som Googles, som kjøper vindkraft i Finland på langsiktige kontrakter.