TELE HINDRER TELE: Det er ikke alltid lett å grave ned fiber når telen har satt seg i jorda. På Svalbard har de bare én effektiv måned i året da fiber kan graves ned. Illustrasjonsfoto: iStock

Tele er teles største fiende

Fiberoperatørene liker ikke frosten vi har fått over Østlandet siste uka. Tele er nye fibernetts største fiende. Den kan true den mest hektiske oppkoblingstida i ukene før jul.

Publisert Sist oppdatert

Tradisjonelt er fjerde kvartal den beste måneden hva antall nye fiberkunder angår. Det er ikke sikkert det skjer i år.

- Som alle våre konkurrenter og kollegaer ønsker vi oss en mildere periode før jul. Hvorvidt kulden vil påføre Viken Fiber og Lyse Fiber redusert oppkoblingsvolum i inneværende år er for tidlig å si, sier Tore Kristoffersen i Altibox/Lyse.

- Det er litt tidlig å si hvor stor betydning det har for antall oppkoblinger i Q4, men mye av det som gjenstår av oppkoblinger i år er arbeider som ikke krever graving, sier Trond Skjellerud i Eidsiva Bredbånd.

Som kjent er de to innlandsfylkene Hedmark og Oppland blant de mest frostutsatte i landet.

Desember ekstra hektisk

- Det er riktig at tiden før jul ofte er den mest hektiske i bredbåndsbransjen. Nå skal det også sies at det da er snakk om oppkoblinger hvor arbeidet primært består i å "blåse fiber" og koble i noderom og kundelokasjon, selve gravingen er ofte unnagjort tidligere, sier Tore Kristoffersen.

Hedmark og Oppland er jo som kjent et "hett" område for tiden.

- Hedmark og Oppland er jo som kjent et "hett" område for tiden, selv om det kanskje feil ord i denne sammenhengen. Det er stor aktivitet og beinhard konkurranse på svært mange steder i disse to fylkene nå. Altibox opplever å bli godt tatt i mot av kundene, og aktivitetsnivået er høyt. Lyse Fiber er derfor godt i gang og er også forberedt på at vinteren kan være tøff i denne delen av landet. Det er jo også slik at Altibox er en "greenfield"-aktør som må lage alt fra bunn av når vi går inn i nye områder, som for eksempel noderom. Derfor er det nok å henge i med selv om det kom frost, sier han.

- Viken Fiber har i 2016 som i foregående år ambisiøse vekstplaner. Det er mange parallelle utbyggingsprosjekter nå, og samtlige har høyt aktivitetsnivå for å komme så langt som mulig i inneværende år. At det kommer snøfall og minusgrader i november er vi vant med, men det er klart at særlig prosjekter i innlandet berøres av frost i bakken tidligere enn mer kystnære strøk. Dette hensynstar vi naturligvis i vår prosjektplanlegging gjennom året, men tidlig frost er vi ikke glad i, sier Tore Kristoffersen.

Utfordrende for Telia i Sverige

Også i Sverige har frosten slått til ekstra tidlig i år. Telias mål om å gjøre 35.000 fiberinstallasjoner i årets fjerde kvartal blir enda mer utfordrende når vinteren er kommet tidligere i år enn den har de siste årene. Til tross for det vil ikke Telia uttale seg om mulige forsinkelser, skriver Telekomnyheterna.se.

Men de har det verre lengre nord. Permafrosten på Svalbard gjør at de der bare har én effektiv måned i året da fiber kan graves ned.