LØST: Striden mellom Amazon og VIsa i England er løst, men transaksjonsgebyrene på netthandling er under press.
LØST: Striden mellom Amazon og VIsa i England er løst, men transaksjonsgebyrene på netthandling er under press.

Amazon dropper forbud mot Visa i England

Tradisjonelle betalingsløsninger under angrep.

Nettbutikken Amazon annonserte i november at de ville fjerne Visa-kort utstedt i Storbritannia som betalingsmiddel i sin nettbutikk fra 19. januar i år. Bakgrunnen var at Visa ifølge Amazon tok for høye gebyrer på betalingstransaksjonene, og selskapet anbefalte følgelig sine kunder om å finne andre betalingsmåter.

Ifølge Financial Times startet striden om transaksjonsgebyrer da Visa økte sine transaksjonsgebyrer etter Brexit. Det var slutten på et EU-tak på gebyrer på transaksjoner mellom EU og England, og Visa økte sine transaksjonsgebyrer med 0,2 og 0,3 prosent for debet- og kredittkort utstedt i England.

Amazon har hevdet at Brexit ikke var grunnen, men at problemet dreide seg om generelt høye gebyrene til Visa. Selskapet har undersøkt mulighetene for alternativer til Visa, blant annet kjøp nå og betal senere – løsning med tredjeparten Affirm, og i desember lanserte Amazon ytterligere en løsning i samarbeid med Barclays for større kjøp i England.

Mandag sa Amazon imidlertid at Visa fortsatt skal være mulig å bruke også etter 19. januar, som følge av at selskapene nå jobber sammen med å finne en løsning på gebyr-floken.

Pandemien har økt volumene på netthandel betraktelig. Striden mellom Visa og Amazon er et tegn på at kreditt- og debetkort i økende grad utfordres av nye betalingsløsninger over nett, som kan påvirke strukturer i bankverden.

– Alt for lenge har kortbetaling bare blitt satt inn i utsjekk på online-handling, noe som har skapt et nett av skjulte kostnader og uhåndterlige betalingsstrukturer som påvirker kostnadsbildet til alle nettbutikkene, sier Roger De’Ath fra TrueLayer, et selskap som leverer en plattform for åpne bankløsninger til avisen.