MENNESKELIG SVIKT: Oracle-sjef Larry Ellison slåss mot menneskelig svikt og lanserer «verdens første selvkjørende database-løsning». (Arkivfoto: Oracle via IDGs nyhetstjeneste)
MENNESKELIG SVIKT: Oracle-sjef Larry Ellison slåss mot menneskelig svikt og lanserer «verdens første selvkjørende database-løsning». (Arkivfoto: Oracle via IDGs nyhetstjeneste)

Selvkjørende database

Oracle lanserer nå det som selskapet kaller «verdens første selvkjørende database».

Det var Oracles toppsjef, Larry Ellison, som lanserte begrepet da han åpnet Oracle Openworld-konferansen i San Francisco.

Uten menneskelig svikt

Hovedformålet med en «selvkjørende database» er å fjerne risikoen for menneskelige feil, fremholdt Oracle-sjefen.

Den selvkjørende databasen har fått navnet Oracle 18c og skal ifølge Ellison gi en garantert opptid på 99,995 prosent. – Dette innebærer mindre enn 30 minutter med planlagt eller ikke-planlagt nedetid i året, sa Ellison.

Den nye databaseløsningen fra Oracle kjører automatisk, uten behov for noen databaseadministrator. Systemet styrer seg selv, sørger selv for at de riktige ressursene er tilgjengelig og er dessuten selvreparerende hvis feil skulle oppstå.

– Hvis du fjerner menneskelig arbeidskraft, fjerner du menneskelige feil, sa Ellison i åpningstalen sin.

Sikkerhet mot innbrudd

Den største fordelen med den nye Oracle-løsningen skal være sikkerheten mot datainnbrudd.

– De største tyveriene i kyberrommet er datatyveri, og det tryggeste stedet å plassere dataene dine er i en Oracle-database, skrøt Ellison.

Oracle-sjefen brukte for øvrig mye av sin tid på podiet til å snakke om konkurransen fra Amazons Redshift-databaseløsning, som han hevdet Oracle kunne slå grundig på pris.

Redshift er en skybasert datavarehustjeneste med kapasitet i petabyte-klassen basert på et antall noder i en såkalt Amazon Redshift-klynge.

Den selvkjørende Oracle-databaseløsningen Oracle 18c blir tilgjengelig for datavarehus i desember og for andre kunder i juni neste år, melder IDGs nyhetstjeneste.