SUPER-PROSESSORER: Intel er snart klar til å begynne å levere de nye Core i9-prosessorene. (Foto: Rob Schultz/IDG)

Alt om Intel Core i9

Intel har sluppet oppdatert informasjon om sin nye super-prosessorgenerasjon Core i9. Her er hovedpunktene.

Intel Core i9 er trolig den kraftigste familien av prosessorbrikker for forbruker-pc-er som noensinne er konstruert.

De nye prosessorene kommer på markedet noe tidligere enn opprinnelig kunngjort, en del i slutten av august og andre i slutten av september.

Tidligere var det ventet at for eksempel 18-kjernersmonsteret Core i9-7980XE ikke ville komme i salg før i oktober, skriver redaktør Mark Hachman i sin gjennomgang av i9-familien i amerikanske PC World.

Les Hachmans artikkel hos PC World USA her

Våpenkappløp mellom Intel og AMD

Grunnen til at Intel går ut med ny informasjon om sine Core i9-prosessorer akkurat nå, er trolig at selskapet ønsker å ta oppmerksomhet fra erkerival AMD, som nå i august begynner leveringen av sine Ryzen Threadripper-brikker, som også er blitt kalt verdens kraftigste forbrukerprosessorer.

De første testomtalene av Threadripper-prosessorene er trolig like rundt hjørnet, og da er det viktig for Intel å være på banen for å sikre at AMD ikke får all oppmerksomheten.

«Et våpenkappløp» er PC World-redaktør Gordon Mah Ungs betegnelse på det som nå skjer i forholdet mellom Intel og AMD.

Intel leder i øyeblikket på kjerner og tråder, med a9-prosessor på opptil 18 kjerner og 36 tråder, mot AMDs maksløsning på 16 kjerner og 32 tråder. AMDs motangrep er drastisk lavere priser enn det Intel tilbyr.

Intel fyller hullene

Intel har nå begynt å fylle igjen hullene i listen over spesifikasjoner for Core a9-familien. Nylig publiserte Intel ny og detaljert informasjon om hvilke prosessormodeller den nye generasjonen vil bestå av, samt info om klokkefrekvenser, antall kjerner og tråder – og ikke minst hva prisene blir.

Vi gjengir her de amerikanske prisene omregnet til norsk valuta, men med forbehold om at prisene kan bli en god del annerledes her til lands etter at frakt, norske avgifter og andre forhold blir regnet inn i prisen.

Core i9 Extreme Edition

  • Core i9-7980XE: 2,6 GHz, boost opptil 4,4 GHz, 18 kjerner/36 tråder, pris cirka 15.800 kroner.

Core i9

  • Core i9-7960X: 2,8 GHz, boost opptil 4,4 GHz, 16 kjerner/32 tråder, pris cirka 13.400 kroner.
  • Core i9-7940X: 3,1 GHz, boost opptil 4,4 GHz, 14 kjerner/38 tråder, pris cirka 11.000 kroner.
  • Core i9-7920X: 3,1 GHz, boost opptil 4,4 GHz, 12 kjerner/24 tråder, pris cirka 9.500 kroner.
  • Core i9-7900X: 3,3 GHz, boost opptil 4,5 GHz, 10 kjerner/20 tråder, pris cirka 7.900 kroner.

Core i7

  • Core i7-7820X: 3,6 GHz, boost opptil 4,5 GHz, 8 kjerner/16 tråder, pris cirka 4.700 kroner.
  • Core i7-7800X: 3,5 GHz, boost opptil 4,0 GHz, 6 kjerner/12 tråder, pris cirka 3.100 kroner.
  • Core i7-7740X: 4,3 GHz, boost opptil 4,5 GHz, 4 kjerner/8 tråder, pris cirka 2.700 kroner.

Klare i august og september

12-kjernersmodellen 7920X kommer i salg 28. august, mens tre av de øvrige, med henholdsvis 14, 16 og 18 kjerner, har salgsstart 25. september, ifølge Intel.

Prosessorkraften

Ytelsen til prosessorene avgjøres først og fremst av klokkefrekvensen, som forteller hvor raskt prosessoren kan reagere på et signal fra en tråd, mens antall kjerner og tråder forteller hvor mange prosessoroppgaver som kan utføres parallelt.

Klokkefrekvensen til prosessorene i i9-familien er ikke låst, slik at de gjerne kan overklokkes, dersom det er ønskelig, ifølge PC World USA.

Skylake-X-arkitekturen

Noen lurer kanskje på hvorfor noen av prosessorene i listen ovenfor har benevnelsen i7. Handler ikke dette om den nye i9-generasjonen?

Jo, men Intels prosessorverden er kompleks. Core i9-familien er i utgangspunktet basert på den såkalte Skylake X-arkitekturen til Intel, altså med prosessorer med 10, 12, 14 og 16 kjerner.

Intel konkluderte imidlertid med at selskapets Skylake-X-baserte brikker med seks og åtte kjerner ikke kvalifiserer for i9-betegnelsen, selv om de altså er basert på samme arkitektur som i9-prosessorene og deler mange av egenskapene med disse. Derfor valgte PC World USA å ta med de Skylake-X-baserte Core i7-prosessorene i listen.

Intel har for øvrig også en familie prosessorer basert på den såkalte Kaby Lake-X-aritekturen, som i basis er den samme sjuende-generasjons Core-arkitekturen som har vært levert i mange pc-er det siste året, men som også benytter det samme X299-brikkesettet som Skylake-X-brikkene gjør.

Alle disse brikkene kan komme til å bli omtalt som Skylake-X-familien, X-brikkeserien fra Intel eller med kodenavnet «Basin Falls».

Væskekjøling

De nye Intel-brikkene har et oppgitt strømforbruk på mellom 112 og 140 Watt avhengig av modell, og ifølge PC World USA krever de væskekjøling. 

Den oppdaterte informasjonen fra Intel nå i august viser for øvrig at tre av modellene opererer med et strømforbruk på opptil 165 Watt: 7980XE, 7060X og 7940X.

Intel anbefaler sin egen væskekjølingsløsning TS13X, men det finnes også tredjepartsløsninger som er oppgitt som kompatible med TS13X.

Nytt hovedkort

De nye prosessorene forutsetter dessuten nytt hovedkort, ettersom de ikke er bakoverkompatible med eksisterende hovedkort for Skylake- og Kaby Lake-prosessorer.

i9-prosessorene benytter en ny sokkel kalt Socket R4 med 2.066 pinner.

Målgruppene

Intels nye i9-familie er ikke myntet på vanlige kontorbrukere av pc-er, men på brukere som stiller særdeles store krav til fleroppgavekjøring, gjerne i forbindelse med profesjonelt videoarbeid og ikke minst tyngre spillvirksomhet.

Fordelene med i9

Hvilke fordeler får pc-brukere som velger i9-generasjonen av Intel-prosessorer?

En av egenskapene hos den nye generasjonen er en oppdatert versjon av Intels såkalte Turbo Boost Max Technology 3.0. Dette er en teknologi som går ut på at når det kreves ekstra ytelse, kan prosessoren selv detektere hvilken av sine kjerner som er den «beste» til å bli dynamisk overklokket.

Forbedringen av denne teknologien i de fleste i9-prosessorene er at nå kan opptil to slike «beste» kjerner identifiseres.

Noen av fordelene med i9-generasjonen ligger ikke i selve prosessorene, men i brikkesettet X299. Dette støtter opptil 24 stykker PCI Express 3.0-baner, mot bare åtte PCI-baner i brikkesettet X99 for Broadwell-generasjonen.

Dette gjør det blant annet lettere å utstyre en i9-pc med flere grafikkort. Noe å tenke på for dem som ønsker å kjøre for eksempel fire x8-grafikkort i pc-en sin, skriver PC World USA.

En Core i9-pc med X299-hovedkort gir også tilgang til Intels cachesystem Optane, som kan akselerere bruken av data som hentes frem ofte.