VIPPER UT WINDOWS 7 og 8: Kun versjon 10 av Windows støtter de nye Kaby Lake-prosessorene til Intel. Foto: Intel
VIPPER UT WINDOWS 7 og 8: Kun versjon 10 av Windows støtter de nye Kaby Lake-prosessorene til Intel. Foto: Intel

Windows 10 er som gjøken

Nyeste Kaby Lake-brikkesett fra Intel og AMD vil kun få støtte fra Windows 10. Eldre Windows vippes ut av driverredet.

I samband med at Kaby Lake-generasjonen til Intel nå er offisielt tilgjengelig for salg, melder Microsoft at Kaby Lake Zen-brikkesettet kun vil støttes av Windows 10. Det samme gjelder nye brikkesett fra AMD og fra Qualcomm.

Windows 10 er siste Windows

Dette samsvarer med en bloggartikkel i januar der den nye strategien for Windows og nye brikkesett ble skissert.

Dette henger sammen med den langsiktige strategien for Windows. Windows 10 er siste «versjonerte», nummererte Windows-versjon. Framover vil Windows oppdateres fortløpende med fiks og tettinger, og to-tre ganger i året vil det komme en stor funksjonsoppdatering.

Det åpner for en mer tjenesteorientert operativsystemlevering, der skyen leverer Windows som en aktiveringslisens, eller som hele operativsystemet i form av installasjonsfil eller som en virtuell PC. Det gir uansett Microsoft sterkere kontroll over inntekt og utbredelse av operativsystemet.

Lei av gammel morro

Dermed haster det for giganten å få flest mulig over på den ultimate Windows-plattformen. Det sikrer inntekter og ikke minst reduserer kostnader i vedlikehold og oppdateringer i eldre Windows-versjoner.

Fram til et par år tilbake slet giganten med at Windows XP, som nådde moden alder med sin Service Pack 2 i 2004, var den mest populære Windows-varianten. Hverken Vista, Windows 7 eller Windows 8.x var i nærheten av å være like populær som superveteranen XP.

Det kostet Microsoft dyrt i form av støtte til et for dem utdatert OS, og naturligvis i dårligere salg enn ønsket for etterfølgende OS-versjoner.

Dette er en feil selskapet ikke akter å gjøre igjen.

- Etter hvert som nye generasjoner med brikkesett introduseres, så vil bare gjeldende Windows-plattform når de introduseres bli støttet. Dette gjør det mulig for oss å konsentrer innsatsen rundt å få en best mulig integrasjon mellom operativsystem og brikkesett [for å få mest mulig ut av ny funksjonalitet], sier Microsoft til Computerworlds nyhetstjeneste.

Generell støtte til 2023

Fram til og med Windows 8 garanterte Microsoft for bakoverkompatibilitet og oppdateringer i ti år for sine OS. Det vil si at begge er garantert av Microsoft å virke fram til henholdsvis 2020 og 2023. Det nye er at denne garantien gjelder bare for brikkesett-teknologier som var tilgjengelig da OS-ene var i vanlig salg. Dermed er Skylake-produkter som selges fram til og med 17. juli neste år garantert støtte fra Microsoft for Windows 7 og 8. Deretter er det bare Windows 10 som garanteres støtte.

I tillegg til Intel Kaby Lake, gjelder denne Windows 10-tilpassingen også for Qualcomm og deres kommende 8996-brikkesett og AMD Zen og Bristol Ridge-generasjonen.

Dette vil ikke nødvendigvis si at eldre Windows ikke vil kunne kjøres i det hele tatt. Mye eldre generisk kode og drivere vil kunne brukes med nye brikkesett. Men mangelen på garantert samspill kan bety at noe funksjonalitet vil utebli, ha et tempo som maur i sirup eller at hele OS-et stopper opp på et vilkårlig tidspunkt.

Bare Microsoft

Det er opp til operativsystemleverandører å legge inn støtte for maskinvare. Dersom leverandørene av Linux-distroer eller Apple vil, kan de levere støtte for den maskinvaren og brikkesettene de ønsker uavhengig av hva Microsoft måtte finne på.

Men det strategiske valget Microsoft gjør her, er helt avgjørende i bedriftsmarkedet, der Windows er absolutt dominante leverandør. Investeringer i maskinvare, kontrollsystemer og applikasjonsutvikling må speile denne endringen i OS-strategi fra neste sommer.

Langtidskikk

Kaby Lake startet levering i volum til PC-produsentene i juli. Intel skryter av at nyhetene i denne 7. prosessor- og brikkegenerasjonen særlig vil være innen grafisk yteevne. Ut av boksen støttes 4K UHD-oppløsning, 360-gradersvisning og virtuell virkelighet.

Kaby Lake er basert på forbedret 14 nanometer-design, noe som skal gi 12 prosent bedre yteevne enn forgjengeren Skylake. Strømsparingen skal være så effektiv at 4K-innhold skal kunne spilles av kontinuerlig i 9,5 timer på referansesystemer der Skylake kun klarte det samme med 1080p-innhold.

Formfaktoren er så lav at det skal være mulig å produsere nettbrett/hybrider som er 7 millimeter tjukke.

Selskapet venter at rundt 100 PC-er og hybrider vil ha Kaby Lake innen utgangen av året. Da vil også de kraftigste av prosessorene komme i salg, og bedriftsversjoner og høyende PC-er fra Microsoft og Apple vil være tilgjengelig fra tidlig på nyåret.