TØFF KONKURRANSE: Intel regjerer i prosessormarkedet for servere, men både AMD og ARM ser nå til servere. Foto: Intel

Intel utfordres på servere

Intel flytter ikke til Skylake for sine Xeon-prosessorer enda, men neste generasjons Skylake server-prosessor kommer snart. Men er det nok til å utfordre AMD's nye Zen-linje?

Publisert Sist oppdatert

Intels nye Xeon-prosessorer er forventet ut i første halvdel av 2017, og kan potensielt sparke i gang en ny runde med hardware-kjøp i dette markedet. Til tross for at Xeon ikke er like kjent som de vanlige desktop-prosessorene fra Intel, brukes de av store firmaer og kjøpes ofte i enorme mengder.

AMD vs Intel

I tillegg til servere brukes de også i noen arbeidsstasjoner, som for eksempel HP Z840 og Apple Mac Pro, som krever ekstra ytelse. Men det er ikke bare ytelse som teller; Intel skal vise frem de nye Skylake-prosessorene i neste uke, på sin kunstig intelligens-konferanse.

Det er nettopp kunstig intelligens, samt maskinlæring som blir et forventet fokus for Intel, og det er her de skal ta opp kampen mot AMD. AMD slipper på sin side den høyt forventede Zen-prosessoren neste år, som lover opp til 40 prosent forbedring i ytelse, mot Intels foreløpige analyse på fem prosent for sin neste prosessor.

CPU vs GPU

I samarbeid med GPU-prosessering vil de nye prosessorene også bli brukt i det stadig økende VR-markedet, og for Intel sin del vil fokuset sannsynligvis ligge på kombinasjonen av CPU og GPU-prosessering. Her kan det dermed komme endringer både i software og det såkalte instruction set når Intel lanserer i 2017.

Intel regjerer i prosessormarkedet for servere, men både AMD og ARM ser nå til servere for å styrke sin posisjon. Verdens raskeste supercomputer, kinesiske TaihuLight, bruker sågar en proprietær kinesisk arkitektur. Fujitsu bygger også en supercomputer basert på ARM.

Det er en stund siden det har vært en skikkelig fight mellom prosessor-produsentene men til tross for Intels dominans finnes det altså utfordrere. 2017 kan bli året der vi ser resultater fra både ARM og AMD.