VINNERTEAMET: Aker BP vant dataforeningens innsiktspris 2022. (Foto: DND)
VINNERTEAMET: Aker BP vant dataforeningens innsiktspris 2022. (Foto: DND)

Disse vant dataforeningens innsiktspris

Aker BP stakk av gårde med utmerkelsen etter den avgjørende avstemmingen.

Stemningen sto i taket under den siste og avgjørende avstemmingen for å kåre årets innsiktspris i regi av dataforeningen. Prisen deles hvert år ut av faggruppen for BI (Business Intelligence) og Analytics i Dataforeningen, og går til årets beste BI-løsning. Prisen har vært delt ut siden 2009, og fjorårets vinner var Folkehelseinstituttet, som mottok prisen for Norges første beredskapsregister, Beredt C19.

Årets finalister:

Tine

Rå kommersiell informasjonsportal

En ny kommersiell informasjonsportal, som benyttes av et bredt kommersielt team, konsernledelsen og ulike ledergrupper. Portalen erstatter mange lokale rapporter og løsninger og i stedet samler alt ett sted, og skaper én sannhet for alle de kommersielle områdene.

Aker BP

Automatic subsurface interpretation

Løsningen skaper en bedre måte å tolke brønndata. Utfordringen ligger i at selskapet har er et stort antall brønner i kombinasjon med et begrenset antall erfarne petroleumsfysikere. Deres kunnskap kan utnyttes bedre i selskapet enn å analysere brønner, dessuten vil en maskinbasert analyse gi mer konsistente data enn manuelle analyser.

Posten

ETA – forutse når en pakke kommer fram ved bestilling

Løsningen ETA benytter seg av maskinlæring for å forutsi et leveringsøyeblikk for valgt tjeneste over hele Norge. Gjennom et omfattende arbeid med kartlegging og bearbeiding av data, bruk av sofistikerte maskinlæringsmetoder og profesjonell løsningsutvikling har Data Science teamet, i tett samspill med både tjenesteutviklere og IT, utviklet en løsning som leverer høy grad av treffsikkerhet til stadig flere tjenesteområder og produkter.

IFRC

NLP for internasjonale røde kors

Amesto Nextbridge har i nært samarbeid med Norges Røde Kors og IFRC (International Federation of Red Cross/ Red Crescent), samt støtte fra Innovasjon Norge og Microsoft AI for Good, gjennomført et Data Science-prosjekt der hovedmålet var å utvikle et system som automatisk trekker ut essensen, strukturerer, analyserer og tolker tekstdata for IFRC (tusenvis av månedlige feltrapporter som kommer inn i IFRC fra sine nasjonale Røde Kors/Halvmåne foreninger).

Prisen deles ut etter en lang prosess, som kulminerer med en avstemming blant jury og deltakere under det avgjørende medlemsmøtet. I år var det AkerBP som stakk av med prisen for sitt prosjekt Automatic subsurface interpretation.

Det er veldig stas å vinne!

Kjetil Westeng, Aker BP

– Det er veldig morsomt å vise hvordan vi har brukt maskinlæring og inkludert brukerne for å designe løsninger som går sømløst inn i eksisterende produkter. I tillegg har vi vist hvordan vi skaper tillit til maskinlæring og avansert analyse hos brukerne i analysen av store mengder data. Det er veldig stas å vinne! De andre finalistene var utrolige sterke og hadde gode svar på de spørsmålene som ble stilt, sa Kjetil Westeng, Petrophysicist i Aker BP.

Begrunnelse

Avstemmingen ble avholdt etter at alle finalistene hadde presentert sine prosjekter, og svart på spørsmål fra den fullsatte salen. Ifølge faggruppa i dataforeningen var det en verdig vinner som ble kåret.

– Vi gratulerer Aker BP som sammen med Inmeta vant Innsiktsprisen 2022. Vinneren utmerker seg med sin løsning som bidrar til effektivisering av måling og sikring av konsistente brønndata, men også til å frigjøre begrensede arbeidsressurser til andre, krevende oppgaver for virksomheten og samfunnet, sier Magali Børsum i programkomiteen for Innsiktsprisen 2022.