SIKKERHET:

BANKSVINDEL: Forfalskede meldinger overtaler Android-brukere til å installere «sikkerhets-app», som robber bankkontoen deres. (Foto: Relecom Tevy).

Finland advarer om Android-malware som overtar bankkontoer

Finlands transport- og kommunikasjonsbyrå (Traficom) advarer om en pågående Android-malware-kampanje som forsøker å bryte seg inn i nettbankkontoer.

Byrået har advart mot flere tilfeller av SMS-meldinger skrevet på finsk som instruerer mottakere til å ringe et nummer. Svindleren som svarer på anropet, instruerer ofrene om å installere en McAfee-app for beskyttelse.

Meldingene sendes visstnok fra banker eller betalingstjenesteleverandører som MobilePay, og de bruker spoofing-teknologi for å se ut som om de kommer fra en innenlandsk teleoperatør eller lokalt nettverk.

McAfee-appen er imidlertid skadelig programvare som gjør det mulig for trusselaktører å bryte offerets bankkontoer.

Bare på Android

– Ifølge rapporter mottatt av Cyber Security Center, oppfordres mål til å laste ned en McAfee-applikasjon, lyder varselet ifølge Bleeping Computer.

– Nedlastingskoblingen tilbyr en .apk applikasjon utenfor appbutikken for Android-enheter. Dette er imidlertid ikke antivirusprogramvare, men skadelig programvare som skal installeres på telefonen.

OP Financial Group, en stor finansiell tjenesteleverandør i landet, har også utstedt et varsel på sin nettside om svindelmeldingene som utgir seg for banker eller nasjonale myndigheter.

Politiet fremhevet også trusselen, og advarte om at skadelig programvare gjør det mulig for operatørene å logge på offerets bankkonto og overføre penger. I ett tilfelle tapte et offer 95.000 euro.

Traficom sier at kampanjen utelukkende retter seg mot Android-enheter, og det er ingen egen smittekjede for Apple Iphone-brukere.