SAMSUNG PÅ TOPP: Ingen slår Android i smarttelefonmarkedet, og Samsung er kongen. Foto: PC World Norge

Android vokser sterkt i Europa

Tre av fire smarttelefoner drives av Android i Europa. Unntaket er Storbritannia.

Publisert Sist oppdatert

En fersk salgsstatistikk viser at 76,5 prosent av alle smarttelefoner solgt i fem største EU-landene i kvartalet til og med mai 2016 var Android-drevet. Dette ga dem en vekst på 6 prosentpoeng i markedsandel.

Nærmer seg Kina

Dermed nærmer EU seg Kina, der andelen Android er nærmere 80 prosent.

Europas fem store er Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Spania.

- Android fortsetter å vokse år for år i de fleste områder. Italia var vekstvinner i siste periode, med 10,2 prosent vekst. Dermed er markedsandelen for Android i Italia aleine 80,9 prosent, sier Lauren Guenveur, direktør i Consumer Insight hos Kantar Worldpanel ComTech til Cellular-News.

Ingen slår Samsung

Kongen på haugen er Samsung, her som i resten av verden. Men vekstkometen er Huawei, som har satt seg som mål på kort sikt å bli nummer to i verden. I de fem største EU-markedene har de 12,5 prosent markedsandel i kvartalet, men i Spania og Italia har de 21 prosent av markedet.

Det er massemarkedstelefonen P8 Lite som rydder feltet for kineserne. Og det er Samsung som får det meste av julingen, med nedgang på henholdsvis 7,6 og 5,6 prosentpoeng i Italia og Spania. Uten at den koreanske giganten mister topplasseringen av den grunn.

Huawei sliter med å få skikkelig fotfeste i det nordamerikanske markedet. Det er et nøkkelmarkedet for å bli nummer to i verden, og den uventete konkurransen er ikke lokal. Det er koreanske LG som har hamret seg en andel på 15,2 prosent i USA.

Dermed bidrar LG til at hjemmemarkedet til Apple likevel gir Linux-derivatet Android anstendige 68,5 prosent markedsandel. Cupertino-selskapet inntar andreplassen her som i de fleste markeder.

Storbritannia skiller seg fra resten av EU

Unntaket fra de europeiske trendene er ironisk nok Storbritannia. Landet overgår markedsandelen fra USA. Mens landet diskuterte forholdet sitt til EU steg markedsandelen for Apple-telefoner til 36 prosent. Da er de 0,2 prosentpoeng bak Samsung. Britene henger også etter i å ta i bruk Android, og markedsandelen på 58,6 prosent er lavest i Europa og lavere enn i USA.

Storbritannia er til gjengjeld det landet der Windows-smarttelefoner selger best.