ANDROID-SJEFEN: Samsung solge flere Android-mobiler enn de fem neste Android-produsentene på listen til sammen. (Foto: Samsung)

Over én milliard Android-er

Grensen på én milliard solgte Android-mobiler på ett år ble sprengt i fjor. Salget av Ios-enheter økte også, men Apples markedsandel sank.

I 2014 ble det solgt over én milliard smarttelefoner på verdensbasis basert på Android-operativsystemet.

Det totale smarttelefon-salget inkludert alle operativsystemer endte på vel 1,3 milliarder.

Dette fremgår av salgstallene som analysebyrået IDC nå har lagt frem for fjoråret.

Antall solgte Android-telefoner ble 1,0593 milliarder enheter.

Året før ble det solgt i alt 802 millioner Android-mobiler.

Til sammen står Android- og Ios-operativsystemene nå for 96,3 prosent av det globale  smarttelefonmarkedet.

Samsung-seier uten vekst

Den store vinneren i Android-markedet er Samsung, som solgte flere mobiler enn de neste fem Android-produsentene på listen til sammen.

Likevel greide ikke Samsung å selge særlig mange flere mobiler i fjor enn året før. 

Størsteparten av veksten på Android-plattformen var det Huawei, Lenovo (inkludert Motorola), LG, ZTE og Xiamoi som sto for, ifølge IDC-tallene.

Microsoft på stedet hvil

Microsoft solgte 34,9 millioner Windows Phone-enheter i fjor, noe som er en beskjeden økning fra 33,5 millioner mobiler året før.

Microsoft har så langt hatt mest fokus på den nedre delen av smarttelefon-markedet, med forholdsvis rimelige mobiler av Nokia-opprinnelse, mens HTC og Samsung har fått ta seg av de dyrere segmentene av markedet, ifølge IDC.

Men analysebyrået tror Microsoft kommer til å satse hardere på høyende-delen av markedet når Windows 10 er klar i løpet av året.

Blackberry mistet ytterligere markedsandeler i fjor. Plattformen representerer nå bare 0,4 prosent av smarttelefon-markedet, mot 1,9 prosent året før.

Ios opp – og ned

IDC-tallene for smarttelefonmarkedet viser at Apples salg av iOS-enheter hadde rekordhøy vekst med 25,6 prosent i fjor, mye takket være Iphone 6, som ble lansert i siste halvdel av året. I alt solgte Apple 192,7 millioner smarttelefoner i 2014, mot 153,4 millioner enheter året før. 

Med Iphone 6 reponderte Apple på kravet fra markedet om mobiler med større skjerm. IDC setter spørsmålstegn ved om Apple vil greie å opprettholde den kraftige veksten i salget etter at kravet om større skjerm nå er innfridd. Det var fjerde kvartal av 2014 som var Apples store kvartal på mobilsiden.

Tross den store salgsøkningen måtte imidlertid Apple se at Ios-markedsandelen i smarttelefon-markedet sank noe i 2014, fra 15,1 prosent året før til 14,8 prosent i fjor.