LØSEPENGETRUSSELEN: Android-statuer fotografert under Google I/O-utviklerkonferansen i fjor. (Foto: Blair Henley Frank/IDGs nyhetstjeneste)

Gratiskode for løsepenge-apper

Kriminelle hackere trenger ikke lenger å kunne it. Nå strømmer det på med gratisprogrammer for å utvikle løsepenge-apper.

Kyberkriminelle uten den minste kunnskap om koding kan nå enkelt lage løsepenge-apper for Android-mobiler takket være fremveksten av utvikler-programpakker som både er gratis og enkle å bruke.

Trojaner-utviklersett

Utviklerpakkene for trojaner-programvare går under navnet TDKs, som står for Trojan Development Kits, melder IDGs nyhetstjeneste.

Det er sikkerhetsselskapet Symantec som nå går ut og advarer mot disse utviklerpakkene, som det er begynt å dukke opp annonser for i en del hacker-fora og på meldingstjenester knyttet til sosiale nettverk.

– Disse appene har et enkelt brukergrensesnitt og er ikke noe annerledes enn andre Android-utviklerapper, bortsett fra at de brukes til å produsere skadelig programvare, sier en Symantec-talsperson.

Utvikler på mobilen

– For å skape skadelig programvare trenger ikke brukeren gjøre stort mer enn noen små tilpasninger, og disse gjøres enkelt ved å fylle ut et skjema på skjermen – direkte på Android-mobilen, sier Symantecs ekspert.

Hele prosessen med å utvikle skadelig programvare klar til bruk gjøres altså på mobilen, uten at den som utfører jobben trenger å kunne skrive en eneste linje med programkode, ifølge Symantec.

Disse TDK-pakkene begynte å dukke opp tidligere i år, og Symantec oppdaget flere nye ganske nylig, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Abo for distribusjon

Appene for å lage trojanere og løsepenge-apper er i utgangspunktet gratis, men man må tegne abonnement på tjenesten for å få klargjort den skadelige programvaren for distribusjon på nettet.

I abonnementet inngår det et tilbud om å få chatte med utvikleren, blant annet for å forhandle om et engangsbeløp for tjenesten.

– Deretter er det opp til brukerne hvordan de vil spre den nye løsepenge-appen de har lagd. Alle som er uheldige nok til å la seg lure til å installere appen med skadelig programvare, risikerer å ende opp med en mobil som blir låst og ikke kan brukes igjen før man har betalt løsepenger, sier Symantecs talsperson.

Snart på flere språk

I første versjon er denne utviklerprogramvaren bare myntet på kinesisk-talende Android-brukere, men andre språkversjoner ventes ganske snart, ifølge IDGs nyhetstjenesten.

Symantec frykter at denne nye utviklerprogramvaren for kriminelle hackere ikke bare vil bli tatt i bruk av nybegynnere, men også av erfarne kyberkriminelle som vil produsere skadelig programvare raskere og mer effektivt enn før.