PRØVER SELV: Huawei lanserer eget operativsystem. (Foto: Arkiv)

Huawei lanserer sitt eget operativsystem

Huawei lanserer eget operativsystem etter å ha mistet tilgang til Android.

Publisert Sist oppdatert

Huawei var en gang verdens største mobilprodusent. Selskapet ble i 2018 svartelistet av USA som følge av anklager om spionasje. Svartelistingen innebærer at amerikanske selskaper ikke kan tilby sine tjenester til Huawei.

I dag er Huawei den sjuende største mobilprodusenten i verden og den tredje største i Kina.

Med operativsystemet HarmonyOS som lanseres i dag kan Huawei tilby alternativer til Google. Huawei har laget sin egen appbutikk som har over 120.000 apper, men store utenlandske navn som Instagram, Twitter og Facebook er fraværende.

Siden Google-apper som Gmail og Youtube ikke finnes, tilbyr Huawei i stedet snarveier til disse tjenestenes nettsteder.

Tidligere forsøk fra andre aktører på å lage operativsystemer har langt på vei strandet. Eksempler er Microsofts Windows Phone-operativsystem og Samsungs Tizen-operativsystem.

– Det skal bli interessant å se hvordan HarmonyOS-brukergrensesnittet ser ut, og om det virkelig finnes noen aspekter som gir det et fortrinn for noen brukere. Men jeg holder ikke pusten, sier Bryan Ma, visepresident i analyseselskapet IDC.

En annen analytiker mener at Huaweis operativsystem kan gi nye muligheter ved at Huawei kan distribuere det til andre mobilprodusenter i Kina.

– HarmonyOS kan bli ganske attraktivt for aktører som ikke har ressursene til å lage sitt eget OS, sier Nicole Peng, visepresident i markedsanalytikerselskapet Canalys.