ET BRA OS: Windows 10 er blitt et veldig bra operativsystem, skriver britiske Macworld.
ET BRA OS: Windows 10 er blitt et veldig bra operativsystem, skriver britiske Macworld.

Windows 10 når ikke milliarden innen fristen

Microsoft avblåser målet om én milliard enheter med Windows 10 innen 2018.

Publisert Sist oppdatert

En gulrot for utviklere blir mindre fristende, og Microsoft skylder på problemene med å få fart i smarttelefonsalget som årsak.

Windows 10 overalt

Målet som ble etablert i samband med lanseringen av Windows 10 i fjor, var at én milliard enheter skulle kjøre Windows 10 i alle versjoner innen midten av 2018. Dette skulle inkludere PC-er, nettbrett, mobiler og spillkonsoler.

Milliardmålet skulle bidra til å få utviklere til å komme med flere app-er for mobile enheter som kjører Windows 10. Slik skulle Microsoft skape det sammenhengende økosystemet med et operativsystem og et uniformt sett av app-er som skulle kunne kjøre på alle typer enheter, fra mobil til HD-TV-skjermer.

Det er omorganisering i hvordan de selv skal drive med smarttelefonen som senker både hvor og hvordan selskapet skal bre ut det glade Windows 10-budskapet. I fjor ble nesten 8.000 sparket ut av telefonvirksomheten internt. Utfordringen er hvordan de skal få til å øke salget av Windows 10-smarttelefoner uten selv å måtte produsere alle varianter.

Mens de finner ut av det, er det lite som kommer fra den delen av forretningen.

Vekst i høst?

For øyeblikket er anslaget at 350 millioner enheter kjører Windows 10. I slutten av neste uke går fristen ut for gratis oppgradering til Windows 10 for de som kjører Windows 7 og Windows 8.x. Dermed regner mange med at det kommer til å bli et hopp i nye installasjoner fra alle de som har sittet på gjerdet og ventet på et mer modent OS.

Tall i forrige uke fra Gartner fortalte at de ventet et oppsving i PC-salget til bedrifter utover høsten som en del av overgangen til Windows 10.

- Microsoft vil antagelig komme seg til én milliard installerte Windows 10-enheter en eller annen gang, kommenterer analytiker Steve Kleynhans i Gartner til Computerworld nyhetstjeneste.

- Fra vårt ståsted ventet vi ikke at smarttelefoner kom til å bidra særlig mye til den milliarden enheter, men kanskje Microsoft ventet akkurat det.

Nå kan dette målet skyves enda lenger ut i tid, litt avhengig av hva som skjer med etterspørselen etter nye PC-er i Europa i samband med at Storbritannia forlater EU.

Den største konkurrenten Android selger allerede langt over én milliard mobile enheter i året. Det har det Linux-baserte operativsystemet gjort i tre år.