OPPDATERING, KANSKJE: Verdens mest populære OS er kommet i ny utgave. Det vil ta tid før alle enheter får denne oppgraderingen. Illustrasjon: Google

Android-konfekt for de færreste

Den endelige versjonen av Nougat er klar for et sparsomt fåtall av milliarder av kunder.

Publisert Sist oppdatert

Android er verdens uovertrufne mest populære mobil-os, og fra tirsdag er nyeste versjon 7.0 Nougat klar. Den vil i første omgang kun gå til et fåtall smarttelefoner og nettbrett.

Viktige nyheter

Utover de sedvanlige fiksene og strømlinjeformingen, er Nougat et løft i brukergrensesnitt og litt for sikkerheten. I følge vår nyhetstjeneste er det noen skikkelige godbiter.

Flervinduvisning, der to apper vises side om side, er standard. Om skjermen er stor nok, kan størrelsesforholdet i visning justeres mellom de to app-ene. Det forutsetter støtte i selve appen, så muligens vil ikke alle apper vise dette like bra.

Hurtiginnstillingene, som har ligget der som en sveipemeny siden Marshmallow, kan nå settes opp etter brukerens ønsker. Og valgene i selve hovedinnstillingene er blitt mer detaljerte og har heldigvis fått følge av mer informasjon om hver innstilling.

Lukk-alle-knappen er kommet på plass ikke bare for varsler, men også for åpne apper. Det skal også være mulig med roller, som gjør at alle apper relatert til for eksempel jobb kan skrus av ved arbeidsdagens slutt.

Kommer, det vil ta sin tid

Linux-derivatet antas å være installert i minst 1,6 milliarder smarte og litt mindre intelligente enheter solgt i løpet av dette året. De færreste vil ha Nougat, riktignok.

Det er Googles egne referansemodeller under Nexus-merkenavnet som kan vente en rask oppdatering. De to siste var produsert av Huawei og LG, og disse vil få denne oppdateringen innen kort tid. Eierne kan også selv hente nyeste utviklerversjon for Nexus 6P, 5X og 9.

Det er ventet at Google vil lansere to nye Nexus for å demonstrere alle mulighetene i Nougat i starten av september.

I følge en oversikt fra Computerworlds nyhetstjeneste er det ingen som helt veit når Nougat blir rullet ut. I følge en oversikt er det kun HTC som er krystallklar over at deres modell 10, One A9 og One M9 vil få denne oppdateringen raskt.

De gamle er populære

Smartmobilkongen Samsung vil etter all sannsynlighet oppdatere S6 og S7-familiene og Note 7 først. Men det vil antagelig ta votter og vinter, bokstavelig talt. Den forrige oppdateringen av Android, versjon 6 Marshmallow fra i fjor, kom først på våren og sommeren i år.

LG er ventet å være den første som kommer med en smarttelefon med Nougat fra start. De lanserer V20-modell i starten av neste måned. Men hva som skjer med de eldre modellene er ikke godt å vite, siden de er enda tregere enn Samsung med å oppdatere.

Selv om P9 er avbildet med Nougat i noen testbilder, er det likevel ikke sikkert at hovedutfordreren til Samsung kommer med en generell oppdatering snart. Det samme kan sies om Sony.

I følge tall fra Google selv, brukte bare 15,2 prosent av enhetene som koplet seg til Play-tjenestene Marshmallow så seint som første uka i august. Dermed er den mindre i bruk enn eldre Androider som Jelly Bean fra 2012, KitKat og Lollipop.

Sikkerhet på Android-plattformen er det sterkeste kritikkpunktet mot OS-et. Et oppdatert OS med tilhørende oppdaterte apper er regnet som en hjørnestein i elementær IT-sikkerhet for alle enheter i vanlig bruk.