OGSÅ PC: Kriminelle benytter 'ransomware' for å plage mobilbrukere ved å stenge de ute fra webleseren og deretter kreve løsepenger. Nå skal dette også ha økt på pc-er.
OGSÅ PC: Kriminelle benytter "ransomware" for å plage mobilbrukere ved å stenge de ute fra webleseren og deretter kreve løsepenger. Nå skal dette også ha økt på pc-er.

Økende virus og skadevare

Ifølge en ny rapport fra F-secure øker omfanget av virus og skadevare som er skapt for å presse penger fra vanlige pc- og mobilbrukere.

Publisert Sist oppdatert

Forskere i it-sikkerhetsselskapet F-secure har har undersøkt trusselsituasjonen for norske forbrukere i 2015. Ifølge undersøkelsen skal både "trojanere" som automatisk sender SMS-er til kostbare betalingstjenester, og virus som stenger pc-brukere ute fra sine egne filer frem til de betaler løsepenger – såkalt "ransomware" – fortsette å bre om seg. 

Android utsatt

SmsSend er et mobilvirus som fyller lommene på kriminelle ved å sende sms-meldinger til betalingstjenester fra infiserte Android-enheter. Av totalt 574 kjente typer mobilvirus i SmsSend-familien ble 259 identifisert i løpet av andre halvår 2014. Det betyr at dette er den raskest voksende skadevaren på mobil akkurat nå. Dette melder F-secure i en pressemelding. 

I tillegg fortsetter "ransomware" å plage mobilbrukere, med virusfamiliene Koler og Slocker utpekt som noen av de største truslene mot Android-enheter. I følge rapporten er det nesten utelukkende Android-telefoner som er utsatt. Iphone-brukere beskyttes i mye større grad av AppStore, som har sikkerhetstiltak som forhindrer fiendtlig programvare å slippe til.

– Kriminelle benytter ransomware for å presse folk for penger ved å stenge dem ute frem til de betaler løsepenger. Virtuelle valutaer gjør det dessuten mye lettere og lønnsomt for kriminelle å benytte seg av ransomware, som er den mest fremtredende digitale trusselen vanlige sluttbrukere står overfor i dag, uttaler Mikko Hypponen, F-Secures Chief Research Officer, i pressemeldingen.

Også pc-er

Utbredelsen av oppdaget ransomware øker også på pc-er, og Browlock-familien er en av de største truslene for nordmenn.

Browlock-viruset vil utgi seg for å være en offentlig myndighet, gjerne politi eller FBI, og beskylde brukeren for å ha begått kriminell aktivitet på den utsatte pc-en. Deretter blir du bedt om å betale løsepenger for å låse opp pc-en din igjen.

Hvis uhellet er ute så anbefaler F-Secure at du ikke betaler. Myndighetene vil aldri benytte slike midler, og i mange tilfeller er det kun webleseren din som låses, og ikke dine faktiske filer. Det vil da være nok å tvangsavslutte sesjonen (ved å trykke Ctrl+Alt+Delete), og deretter starte opp nettleseren på nytt.