TEST: Samsung Galaxy SIII - Råtass som leverer

Med enda sprekere maskinvare og knallgod skjerm er Galaxy SIII en verdig oppfølger til fjorårets bestselger.

Publisert Sist oppdatert

Samsung sin oppfølger til suksessmodellen Galaxy SII fikk uvanlig mye oppmerksomhet til en Android-telefon å være. Og det var vel fortjent. Galaxy SIII er en verdig oppfølger på alle områder og utstyrt med det nyeste og beste av teknologi.

Innvendig sitter det en rask Samsung-prosessor med fire kjerner og klokkehastighet på 1,4 gigahertz. På papiret er den dermed noe svakere enn HTC One X og LG Optimus 4X HD, som begge er utstyrt med Nvidia Tegra 3-prosessor med fire kjerner på 1,5 gigahertz.

Våre tester viser imidlertid at Samsung-prosessoren er en anelse raskere. Faktisk er dette den til nå kraftigste telefonen vi har hatt inne til test. Det lover godt for de som ønsker å bruke telefonen til krevende oppgaver. Her kan du nemlig trygt spille de nyeste og tyngste spillene, samt spille av HD-film uten problemer. Film kan du om så spille av til en tv eller annen enhet ved hjelp av DLNA-støtte eller med en egen micro-usb til hdmi-adapter som er å få kjøpt som tilleggsutstyr.

Stor og god skjerm

Skjermen på 4,8 tommer er 0,1 tommer større enn på LG- og HTC-telefonene, noe som er så lite at det ikke merkes i praksis. Oppløsningen er på hele 1280x720 piksler. Det gir god punkttetthet, og du må omtrent frem med lupe for å klare å skille pikslene på skjermen fra hverandre. Bildet er sylskarpt, og takket være Super AMOLED-skjermen er fargene og kontrasten også meget god. Vi synes nok at IPS-skjermen på HTC One X er en anelse bedre, men det er ikke snakk om den store forskjellen.

For enkel overføring av filer og annen informasjon har Samsung utstyrt Galaxy SIII med NFC-støtte. Med NFC (Near Field Communication) kan du bare holde telefon inn til en annen enhet med NFC-støtte for å starte sending av for eksempel bilder, musikkfiler eller kontaktinformasjonen din. Dette går raskt og enkelt. Etter hvert er tanken av NFC skal kunne brukes til mer enn bare kommunikasjon mellom telefoner, som for eksempel til å betale i butikker.

Massevis av funksjonalitet

Samsung Galaxy SIII er utstyrt med Android 4.0, og Samsung har plassert sitt eget TouchWiz-grensesnitt på toppen. Menysystemet fungerer jevnt over fint, men vi synes ikke det når helt opp til Sense-systemet HTC har utviklet til sine telefoner.

Vel inne i innstillingsmenyene på telefonen har du mulighet til å aktivere en rekke funksjoner som skal gjøre det raskere og enklere å bruke telefonen. Du kan for eksempel bare løfte telefonen til øret for å starte en samtale med kontakten du har fremme på skjermen, eller dunke to ganger på toppen av telefonen for å bla deg til toppen i lister eller nettsider. Du kan også navigere i fotovisningen ved å holde på skjermen og tippe telefonen i forskjellige retninger.

Noen av funksjonene fungerer fint, mens andre fungerer litt så som så. Det med å løfte telefonen til øret for å starte en samtale fungerer som oftest greit, men vår erfaring er at det er raskere å trykke på skjermen for å gjøre det samme. Da er du i alle fall sikker på at oppringingen starter med en gang.

Samsung har også lagt til en ansiktsgjenkjenningsfunksjon som sjekker om du faktisk ser på telefonen når du for eksempel har nettleseren oppe. Ser den ansiktet ditt vil den holde skjermen i gang, har du lagt telefonen fra deg og ikke ser på skjermen vil den skrus av for å spare batteri.

Raskt og godt kamera

Kameraet på åtte megapiksler har mye av dem samme funksjonaliteten som kameraet på HTC One X. Bildekvaliteten er god, og Samsung Galaxy SIII er en grei erstatter for kompaktkameraet i de fleste situasjoner, om enn kanskje ikke når det blir dårlig med lys. I likhet med One X og One S fra HTC har du blant annet en bildeseriefunksjon, hvor du kan holde utløseren inne for å ta flere bilder i rask rekkefølge. Er lysforholdene gode går det virkelig unna, med flere bilder i sekundet. Det er også mulig å filme i Full HD.

Galaxy SIII har også mulighet for flust av lagringsplass. Selve telefonen har 16 gigabyte intern lagringsplass, og det er støtte for minnekort på opp til 64 gigabyte. I tillegg er det også inkludert 50 gigabyte lagringsplass på Dropbox i to år. Totalt sett gir det mulighet for å lagre mye data på mobilen eller i skyen.

Som hos Motorola RAZR MAXX og iPhone 4s er det for navigasjon støtte for det russiske GLONASS-systemet i tillegg til amerikanske GPS. Det gjør at telefonen i mange tilfeller finner posisjonen langt raskere enn mange av konkurrentene.

Konklusjon

Samsung Galaxy SIII gir deg markedsledende ytelse, en stor og meget god skjerm, drøssevis med gode og ikke fullt så gode funksjoner og et godt kamera. Telefonen er ikke billig, men er du på jakt etter den råeste telefonen akkurat nå er Galaxy SIII et trygt valg.