Innendørs navigasjon med Android Pie

Når den siste oppdateringen omsider kommer til Norge følger det med mer nøyaktig posisjonering.

Publisert Sist oppdatert

Android 9, kjent som Android Pie, er den nyeste oppdateringen av Googles mobile operativsystem. Det medfølger en rekke nye funksjoner som et rundere grensesnitt, bedre skjermrotering og bedret sikkerhet ved innlogging. I kulissene, bak et rundere grensesnitt, finner vi derimot en del virkelig spennende nyheter.

Wi-fi protokollen 802.11mc er en av disse, og det er denne som muliggjør såkalt Round Trip Time (RTT). Denne muliggjør kort og god kommunikasjon med trådløse nettverk for å finne posisjon. I praksis betyr det at telefonen regner ut avstanden til trådløse nettverk, og sammen med andre lokasjons-protokoller som GPS kan den da gi en mer nøyaktig posisjon.

Om enheten er kompatibel (det finnes ingen foreløpig offisiell liste, men det er antatt at de fleste 802.11ac-enheter vil være kompatible) vil den søke opp tilgjengelige trådløse nettverk uten å koble seg til disse, og beregne avstand fra kilden. Foreløpige tester finner brukeren med en feilmargin på rundt én meter, altså mer nøyaktig enn GPS og med åpenbare fordeler om man er innendørs.

I en hjemme-setting er det lett å se for seg mulighetene til å bruke protokollen til for eksempel å slå av lys i rom man beveger seg ut av, det blir også enklere å finne ut hvilket rom man har mistet telefonen sin i. Protokollen er åpenbart avhengig av at den gis tilgang til lokasjons-tjenester av brukeren.

Allerede nå kan utviklere implementere denne funksjonen, og det kan være verdt å holde øynene åpne når det plutselig kommer inn forespørsler om nye tillatelser fra applikasjoner.

Det er samtidig lett å se for seg utvidet bruk av RTT i sammenheng med tingenes internett, og selv om protokollen er i en tidlig fase vil vi raskt se eksempler på dette.