ANONYME: Hackergruppen Anonymous har tatt et tydelig standpunkt i konflikten mellom Russland og Ukraina. (Foto: Unsplash)

Anonymous erklærer cyberkrig mot Russland

Gruppen tar ansvar for flere cyberangrep mot Russland.

Publisert Sist oppdatert

Anonymous erklærte gjennom Twitter at de er på krigsstien, og har allerede påtatt seg ansvar for flere angrep mot russisk cybersikkerhet.

DDOS og medie-hacking

Blant annet har de tatt æren for flere DDOS-angrep (Distributed Denial of Service), som har tatt ned offentlige myndigheters nettsider samt avisen Russia Today, som er tilknyttet staten. Anonymous sier også at de har hacket forsvarsdepartementets databaser. Det mest synlige angrepet var nok det rettet mot russisk TV: der blir det vist innhold som støtter Ukraina og som ifølge Anonymous forteller sannheten om hva som skjer i landet.

Vanskelig å bekrefte

Jamie Collier, en sikkerhetskonsulent fra USA, sier til The Guardian at det kan være vanskelig å bekrefte at det virkelig er Anonymous som står bak angrepene fordi institusjonene som er truffet neppe gir ut noen tekniske data om angrepene. Collier sier likevel at disse angrepene står i stil med tidligere aktivitet fra hacker-kollektivet. Russia Today har selv anklaget Anonymous for angrepet på avisen.

Flere hackere i miksen

Flere andre hackere har også begitt seg ut i konflikten. En administratopr i databasedelings- og markedsplasstjenesten Raidforum annonserte at det ikke vil være mulig å koble seg til forumet fra Russland.

Samtidig sier gruppen Conti, som driver med ransomware, at de støtter russiske myndigheter og vil angripe enhver som står mot Russland. En ukrainsk forsker gjengjeldte mot gruppen ved å publisere private meldinger.

Ukraina har allerede opplevd flere cyberangrep, blant annet større angrep for å fjerne data.