ANONYMOUS: Medlemmene i hackergruppen Anonymous står sjelden frem med ekte navn. Nå er en amerikansk journalist med løs tilknytning til gruppen dømt til fem år i fengsel for å ha lenket til lekket informasjon. (Illustrasjonsfoto)

I fengsel for å lenke

En amerikansk journalist med tilknytning til Anonymous må i fengsel for å ha lenket til lekkede data postet av hacktivistene.

Journalisten Barret Brown postet i 2012 en lenke til informasjon lagt ut på nett av hackergruppen Anonymous i forbindelse med datainnbrudd hos det amerikanske selskapet Strategic Forecasting (Stratfor).

33-åringen risikerte i følge BBC over 100 år i fengsel, men er nå dømt til fem år.

Under rettssaken sa Brown seg skyldig i å ha hindret politiet i sin etterforskning, lagt ut trusler på internett og ha delt den nevnte lenken i en artikkel.

Rettssaken mot Brown er mye kritisert av grupper som jobber for ytringsfrihet på nett og rettigheter for media. De mener Brown straffeforfølges på grunn av sitt journalistiske arbeid, og omdiskuterte assosiasjoner med Anonymous. Han får blant annet støtte fra journalisten Glenn Greenwald, kjent for å ha publisert informasjon lekket av Edward Snowden. 

Brown selv mener saken er urimelig, og sier i en uttalelse at:

- Regjeringen har utsatt meg for flere tiår i fengsel for å kopiere og lime inn lenke til en offentlig tilgjengelig fil andre journalister også har lenket til uten å bli tiltalt.

Brown er ofte omtalt som uoffisiell talsperson for hackergruppen Anonymous, noe han selv bestrider.